Köpeklerin Yiyebileceği Sebze ve Meyveler

Köpeklerimiz de bizler gibi ihtiyaçları olan vitaminleri farklı besin kaynaklarından alırlar fakat bizlerin her yediğini de yememelidirler. Kimini hazmedemezler kimi ise onlara zarar verir. Aşağıda vereceğim listeyi hep aklınızda bulundurun fakat büyük miktarda vermeden önce alerjisi olabilme ihtimalini de gözden kaçırmayın. Kuru mamalarının yanında onları daha sağlıklı kılacak ve yiyebilecekleri meyve ve sebzeler nelermiş hep birlikte bakalım. 

Elma: Hera'nın en sevdiğidir demek istiyorum ama hemen sonrasında "neyi sevmiyor ki?" cümlesi geliyor aklıma. A ve C vitamini içeren elmayı onlara verirken çekirdeklerini çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Kereviz: Kanserin önlenmesinde yardımcı olan ve kalp hastalıklarını önleyen kereviz; kalsiyum, potasyum, fosfor, sodyum, demir ve K, C, A vitaminlerini içermektedir. Kereviz sapını çiğ ya da haşlayarak köpeğinize verebilirsiniz. Kereviz ayrıca sakinleştirici etkisiyle köpeklerde siniri ve tedirginliği azaltır.
Brokoli: A, C, E vitaminleri ve karotin bakımından zengin bir yapıya sahip olan brokolinin kanser önleyici etkisi de vardır. Vücudunun savunma sistemini de güçlendirecek olan brokoli tüm bu özelliklerine rağmen köpekler tarafından çok fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketildiğinde köpeklerde tiroid fonksiyonlarının azalmasına sebep olur.
Yeşil Fasulye: İçeriğinde ne ararsanız var olan yeşil fasulyeyi çiğ ya da pişirerek köpeğinize verebilirsiniz. A, C, K vitaminleri, kalsiyum, folik asid, magnezyum, potasyum, riboflavin, thiamine, beta karoten ve Omega 3 asitleri  içeren yeşil fasulye diete girmesi gereken köpekler için ideal bir besin kaynağıdır.
Maydanoz: Kalsiyum, potasyum ve beta karoten takviyesini sağlayabileceğiniz maydanoz aynı zamanda ağız kokusunu da azaltır. Ağız kokusu olan köpeklerin mamalarına bir parça maydanozu doğrayarak koyabilirsiniz.
Nane: Ağız kokusu olan köpekler için en güzel seçenektir. Mide bozukluklarına da iyi gelen naneyi içme suyuna bir nane atarak ya da mamasına katarak onlara verebilirsiniz.
Bal Kabağı: A vitamini, beta karoten, potasyum ve demir takviyesini sağlayabileceğiniz kabak köpeklerde sindirim sistemini düzenleyici ve kanseri önleyici özelliğe sahiptir. Kabuğunu soyduğunuz kabağı o haliyle köpeğinize yedirebilirsiniz. Taze kabak çekirdekleri de onların severek tüketeceği bir lezzettir. Vermeden önce kabuğunu soymayı sakın unutmayın.
Ispanak: Kanser ve kardiyovasküler problemleri önleyici özelliğe sahip olan ıspanak iltihap ve enfeksiyonların tedavisinde de faydalı bir besin kaynağıdır.
Havuç: Köpeklerde antioksidan ihtiyacını karşılayan havuç, sindirim sistemini düzene sokarken dişlerini de temizlemesine yardımcı olur. Kabuklarını temizlediğiniz çiğ bir havucu yemesi için onlara verebilirsiniz.
Tatlı Patates: E, A, C, B-6 vitaminlerinden zengin kalsiyum, demir, potasyum içeren tatlı patatesi kabuklarını soyarak köpeklerinize verebilirsiniz.
Bezelye: Köpeğinizin mamasına haşladığınız bir miktar bezelyeyi ekleyerek hem mamasını daha lezzetli bir hale getirebilir hem de thiamine, fosfor ve potasyum takviyesini böyle verebilirsiniz.


Pancar: Karaciğer hücrelerinin yenilenmesi çok etkili olan pancarın diğer faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar uzun.
Armut: Lif ve C vitamini zengini olan armut da köpeğinizin severek yiyeceği meyvelerdendir. Elma gibi armudu da vermeden önce çekirdeklerini çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Cranberry: Mamasına ekleyebileceğiniz birkaç cranberry ile onlara A, B1, B2, C vitaminleri verirken üriner sistemine fayda sağlarsınız. Cranberrynin antioksidan özelliği de vardır.
Blueberry: Kanserin önlenmesine yardım ederken kalp hastalıklarını önleyen blueberry, üriner enfeksiyonla savaşmakta da başarılıdır.
Çilek: Antioksidan, lif ve C vitamininden zengin olan çilek köpeklerin dişlerinin beyazlaşmasını sağlar. Şeker oranı yüksek olan meyvelerden olan çilek, şekerin köpeklerde istenmeyen sonuçlar yaratmasından dolayı çok fazla verilmemelidir. Köpeğinizin boyutuna göre haftada 2 ile 5 adet arasında verebilirsiniz.
Karpuz: Köpeğinizin çok severek yiyeceği meyveler arasındadır. Sıcak yaz günlerinde ferahlamalarına da yardımcı olacaktır.
Kavun: A vitamini ve beta-karoten içeren kavun, köpeğinizin göz sağlığı için de faydalıdır. Kanserle savaşan köpekler için de tavsiye edilen kavun sıcak günlerde serinlemelerinde de yardımcı olacaktır.
Ananas: Tam bir vitamin deposu olan ananas köpek sahibi herkesin büyük bir derdine derman olan bir meyvedir. Köpeklerde sıkça karşılaşılan kaka yeme probleminin önlenmesine yardım eder. Taze ya da konserve, köpeğiniz ananası her şekilde severek yiyecektir.
Portakal: C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin portakal vücudunun savunma sistemini güçlendirirken kanserle ve viral enfeksiyonlarla savaşmasında da yardımcı olacaktır.
Muz: B6 ve C vitaminleri, aminoasit, elektrolit, potasyum, magnezyum ve diğer minerallerden zengin olan muz aktif köpeklerin en sevdiği meyvedir. Ona sürekli enerji sağlayacağı gibi kas ve kemik yapısı için de faydalıdır. 

Sağlıklı her köpeğin rahatlıkla tüketebileceği bu meyveleri, yaşanabilecek herhangi bir duruma karşı, onlara vermeden önce verebileceğiniz miktar konusunda veterineriniz ile görüşmenizde fayda var. Maalesef kuru mamalarla ihtiyaçları olan her vitamin ya da minerale erişemiyorlar bu nedenle bizler gibi onların da takviye yiyeceklere ihtiyaçları var. Uygun miktarlarda vereceğiniz her meyve ve sebze ile daha sağlıklı ve daha mutlu bir hayat sürmelerini sağlayabilirsiniz.
Hayatınızdan tatlı patiler eksik olmasın :)



Kaynaklar: 
http://www.care2.com/greenliving/top-three-health-benefits-of-pumpkin-for-dogs.html
http://www.ilovedogs.com/2014/03/3-everyday-foods-that-are-safe-for-dogs/
https://sevgilikopegim.com/2014/10/10/kopekler-icin-faydali-yiyecekler/

11 yorum:

  1. O sebze yerken ben de onu yesem,keyfe bak hele çok mutlu olduğu belli.teşekkür ederiz bilgileriniz için bizim köpiş fırında pişerse belki yer çok nazlıdır çook.ker şey yemez,aynen babamıza benzer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki yiyebilirsiniz, Hera'yı yemek serbest ;) Kolaylıklar dilerim. Hera pek yemek seçmez. Sevmediği birkaç tat dışında yemek olsun da onun için hiç farketmiyor.

      Sil
  2. Ben hayvan beslemiyorum ama dışarıda denk geldiğimde vs. elimdekileri vermeye çalışıyorum. Bazen düşünüyorum dokunur belki, yememesi gerekiyordur diye. Ufak da olsa bilgilenmiş oldum, belki işime yarar bir gün. :) Baya bir şey verilebiliyormuş demek ki. :)
    Bu arada daha çok dikkatimi çeken fotoğraflar oldu. Beni resimleriyle bile güldürüyor Hera, kim bilir evde neler yapıyordur. Maşallah, çok sevimli ve cana yakın duruyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç çekinme ver, sokak köpeklerinin durumları maalesef çok kötü ülkemizde. Ben ve birkaç arkadaşım her hafta birkaç farklı noktaya besleme yapmaya gidiyoruz. Onu da bir gün yazacağım burada. Gerçekten beslenmeye ihtiyaçları var.

      Sil
    2. Ve Hera :) Ummadığım zamanlarda ummadığım tepkiler vererek beni hep güldürmüştür. Bilmem evde beslenmesine onay verenlerden misin ama imkanı olan herkesin bu güzellikleri evine almasını dilerdim. Hayattaki en güzel neşe kaynakları her biri.

      Sil
  3. Çok tatlı Hera. Bu yazı iyi olmuş. Onların beslenmesine dikkat etmek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Elimden geldiğince öğrendiklerimi yaymaya çalışıyorum. Hera adına da teşekkürler.

      Sil
  4. mamalarda seçici olabiliyorlar beğenmedikleri yada sıkıldıkları olabiliyor ama bizim yediğimiz her şeyi yemek onların en büyük mutluluğu tatlı ve çikolata dışında az az vermek onlara ödül olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedilerin mamalarından sıkıldığını biliyorum ama köpeklerde duymamıştım hiç, doğrudur. Tabii ki karınları ne kadar tok olsa da gözleri hep bizim yediklerimizde :)

      Sil
  5. Benim cadı yenmemesi gereken dometes ve biber yiyor :) genelde vermemeye çalışıyordum ama bu yazıdan sonra diğer meyveleri gönül rahatlıyla verebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biber hiç yemiyor Hera ama domatesi çok seviyor. Onun zararlı olduğunu bilmiyordum. Bu listedekileri kontrollü bir şekilde verebilirsin :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.