Frekans - Cell

Stephen King'in orjinal ismi Cell olan ve Türkçe'ye çevriminde "Cep" ismi kullanılan kitabından bir uyarlama ile karşı karşıyayız. Maalesef filmin adı ne orjinal isme, ne kitabın Türkçe ismine bağlı kalınmadan Frekans olarak çevrilmiş. Bu durumun oldukça kafa karıştırıcı olduğunu düşünüyorum en azından Cep Telefonu şeklinde bir çeviri yapılamaz mıydı merak içerisindeyim.


Filmin ismiyle yaşadığım sorun filmin kendisine geçtiğimde de bitmiyor açıkçası. Stephen King'in "O" isimli kitabını okuduktan sonra kendisinin kitaplarından uzak durmuş biri olarak söylemeliyim ki; Cell - Cep isimli kitabını da okumadım. Fakat kendisinin kitaplarının insanı nasıl etkilediğini, nasıl oturduğu yerden alıp götürdüğünü çok iyi bilen biriyim. 

Bugüne dek Stephen King kitaplarının birçok uyarlama filmini seyrettim ancak %90'ında filmin sonunda hep bir hüsran duygusuyla baş başa kaldım. Üzülerek söylemeliyim ki Cell - Cep ya da Frekans adı her neyse hüsranın ikiye katlanmış hali oldu gözümde. Böyle vurucu bir hikayeyi ancak böyle etkisizleştirebilirlerdi herhalde. Bir şey değil bu kötü Stephen King uyarlamaları nedeniyle, etkileneceğimi bildiğimden uzak durduğum o kitapları okumaya başlayacağım. 

Bu kadar kötülemeden sonra filmden bahsetmeye gerek var mı bilemiyorum ama kısaca cep telefonlarınızla fazla haşır neşir olmayın öğüdünü veriyor diyebilirim. Kesinlikle izlenmemesi gereken filmler listesine ilk sıradan giriş yapabilecek kötülükte olan Frekans'ı bence izlemeyin ama hani "bir kitap uyarlaması ne kadar kötü olabilir?" sorusunun cevabı için iyi bir seçenek olabilir.
Sevgiler...


8 yorum:

  1. Filmi söyleyemeden sen izlemişsin. Konu dediğin gibi orjinal, kitap iyiydi. Tam telefona iyice sardığım bir dönemde okumuştum, hıııms olmuştum. Bir de Stephen King sonuçta. Yine mi hüsran. Merak ediyordum. Şimdi izlemeyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa evet hatırladım şimdi kitaptan bahsedişini. İzleme. Sonra boş bir zamanda merak edersen izlersin.

      Sil
  2. Kesinlikle katılıyorum Sinemciğim çok çok çok ama çok kötü bir film ve senin bu filmi yorumladığın mailime düşünce aman dedim sakın :) yazını okuyunca nasıl derin bir rahatlama duygusu oldu anlatamam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Aşk olsun Alper. Sevmediklerimi de yazıyorum ki izlemesin insanlar.

      Sil
  3. Stephen King' in romanları çok etkileyici. Filmler kitap kadar etkili olamıyor genelde. Ama yine de seyredilir bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stephen King'in kitaplarının çok etkileyici olduğu konusunda hem fikiriz fakat onun kitaplarının uyarlamaları maalesef bir o kadar başarısız oluyor. Bence izlemeye değmez ama siz bilirsiniz.

      Sil
  4. kitabı okumuştum şahaneydi film kötü de olsa seyretmek istiyorum mutlaka..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuyunca film merak ediliyor haliyle ama umarım pişman olmazsın izlediğine.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.