Algernon'a Çiçekler - Daniel Keyes

Algernon'a Çiçekler - Daniel Keyes
Daniel Keyes'den bizleri derin düşüncelere sevkedeceğini düşündüğüm bir kitap olan Algernon'a Çiçekler'i okudum. Eminim birçok kişi okumuştur ama bizim tanışmamız biraz geç oldu. Kitapta gönlünüzde kocaman bir yere sahip olacak Charlie ile tanışacaksınız.

Charlie, IQsu çok düşük olan ve bu nedenle bizler tarafından "normal" kabul edilen hayatı yaşayamayan bir çocuk olarak dünyaya gelir. Özellikle annesi onu böyle kabul etmez ve sürekli onu iyileştirebilecek deneylere, testlere sokar durur taa ki "normal" bir çocuğu olana dek. O günden sonra Charlie, evin değersiz çocuğu olur ve kız kardeşine dokunması bile yasaklanır. Bunlar da yetmeyip bir akrabalarına gönderilir ve evden uzaklaştırılmış olur. Bedensel olarak büyüse de zeka olarak hala küçük bir çocuk olan Charlie artık otuzlu yaşlarına geldiğinde onu fareler üzerinde denenen deneylere tabii tutarlar ve Charlie'nin hayatı o ilk deneyden itibaren değişmeye başlar.
IQsu hızla yükselen ve hatta "normal" insanların da üzerine çıkan Charlie bu kez hayatı, insanları, her şeyi sorgulamaya başlar. Zeki olduğunda herkesin onu seveceğini sanırken çok farklı şeylerle karşılaşır. Aslında aptal olmak, mutlu olmak mıdır?
Yıllarca birçok düşünür tarafından da söylene geldiği gibi sizce de cehalet mutluluk mudur? 
Kitabı elime alıp okuduğum her an bu soru dönüp durdu kafamda. Sevgili Charlie herkesin onu sevdiğini düşünürken ne kadar da mutluydu ve aslında onunla dalga geçtiklerini anladığında ne mutsuz. İnsanlar neden bu kadar kötü ve onlardan iyi olduğunuzu fark ettiklerinde neden bu kadar saldırgan? 
Algernon ve Charlie aynı kaderi paylaştılar fakat hissettikleri çok farklıydı.
Keyifli okumalar.

6 yorum:

  1. çok ilgi çekici bir hikayesi varmış kitabın
    tam film olacak bir hikaye
    sahiden de insanlar daha az bildikçe daha çok mutlu oluyor sanki
    değil mi :)

    YanıtlaSil
  2. Bende kitabı okumayanlardanım :( en kısa zaman da okumalıyım sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. Farklı bir perspektif kazandırabilir bu kitap.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.