Tavan Arasındaki Buda - Julie Otsuka

100 yıl kadar önce gemiyle Japonya'dan San Francisco'ya getirilen "fotoğrafla eşlenmiş gelinler"in öyküsüyle karşı karşıyasınız. Kendilerini muhteşem bir hayatın beklediğini sanan, kandırılan bu kadınlar hiç ama hiç ummadıkları felaketlerle karşı karşıya kalmışlar.

Ellerine verilen fotoğraftaki adamın onun eşi olacağı ve Amerika'da rahat bir hayat sürdüreceği yalanlarıyla kandırılan bu kadınlar ülkelerindeki tarla işlerinden kaçarcasına gelmiş fakat umduklarını bulamamışlar. Kiminin elindeki fotoğraf bile gerçek çıkmamış, kimi tecavüze uğramış, kimi intihar etmek zorunda kalmış, kimi ise sürekli çocuk doğurmaktan damızlık hayvandan farkı kalmamış. Böylesi umutlarla yola çıkan bu kadınlar ailelerine de gerçeği söyleyememişler. Tek amaçları onları üzmemekmiş.
Sonra ne mi olmuş? Hayata tutunabilenler tam da bir şeyleri yoluna sokmuşken Amerika ve Japonya arasındaki ilişkiler gerilmiş ve her biri birden hem o güne dek birlikte yaşadıkları halkın hem de devletin en büyük düşmanları haline gelmişler. Ajan damgası yemiş ve ülkenin bambaşka yerlerine sürülmüşler. Sadece sevgi, aşk ve mutlu bir hayat umuduyla çıkılan bu yolculuk hüzün, acı ve hüsranla son bulmuş.
Bu kitapta sizleri anlattıklarım bekliyor. Halklara, kadınlara geçmişte yapılan haksızlıklar büyük bir netlikle gözlerinizin önüne seriliyor. Kalbiniz acıyarak okuyacağınız Tavan Arasındaki Buda okumanızı tavsiye edeceğim kitaplardan. Her kadın okumalı ve hep güçlü kalmalı. 

14 yorum:

  1. Anlattığınız kadariyla gerçekten bir şeyler anlatan, içi dolu, insana bir şeyler katacak ve yürek yakıcı bir kitap. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Okumam gereken bir kitap gibi gözüküyor. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç geldi konusu. Önümüzdeki ay kitap siparişime ekleyeyim bunu. Teşekkürler canım paylaşımın için, sevgiler goccaman ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek ben teşekkür ederim. Umarım seversin kitabı. Sevgiler :)

      Sil
  4. Ah biz kadınlar çağlardır acı içinde geçen yaşamlar...Kendilerindeki gücü, tüm kadınların fark etmesini dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileğine sonuna dek katılıyorum. Bir fark edebilseler önlerinde engel kalmayacak.

      Sil
  5. Tavan Arasında Buda... Okumadım. Yazınızı okuyunca Vietnam Savaşı'ndaki genç kızların hayalleri, kadınların dramları aklıma geldi. "okumalıyım" dedim. Teşekkürler paylaşımınız için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem çok benzer hem de çok farklı hikayeler mevcut bu olayda da. Okumanızı tavsiye ederim. Sevgiler :)

      Sil
  6. Çok severek okuduğum kitaplardandı, paylaşım ile hatırlamış oldum yeniden. Sevgiler,

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.