Antik Likya Yolu

Dünyadaki yürüyüş parkurları hakkında ne kadar bilginiz var ve hatta hiç duydunuz mu bilemiyorum ama ülkemize her yıl yüzlerce turist gelmesini sağlayan ve dünya çapında en iyi parkurlardan biri olduğu söylenen Antik Likya Yolu'ndan bahsetmek istiyorum biraz.

Adından da anlayabileceğiniz gibi antik Likya kentlerinin yerleşim kentlerini birbirine bağlayan rota üzerinde hareket edeceğiniz bu yolda hem tarihe, hem manzaraya hem de doğaya doyacaksınız. Henüz yapamadığım ama ölmeden önce yapılacaklar listemde son birkaç yıldır yerini almış olan bu yürüyüş parkuru eminim ki birçoğunuzun da ilgisini çekecektir. 
Parkurda yürüyen ve her etabının nasıl geçtiğini yazan yürüyüşçüler de en çok yerli turisti bu etaplarda göremediklerinden yakınıyorlar. İnternette aradığınızda ve bahsettiğim günlükleri okuduğunuzda ne demek istediğimi anlayacaksınız. 

Likya Yolu, Türkiye'nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yoludur. 1992 yılında parkur çalışmalarına başlanmış ve 1999 yılında da turizme açılmıştır. 2015 yılına kadar 509 km uzunluğunda olan bu parkur yeni eklenen Çıtdibi ve Geyikbayırı etaplarıyla birlikte 535 km ulaşmıştır. Fethiye - Antalya arasında bulunan bu yolda birçok antik kent ve yeni yerleşim alanlarıyla karşılaşacaksınız. 

Bilmem buradan hayalime ortak olacak birileri çıkar mı ancak yakın gelecekte sizlere bu yoldan paylaşımlar yapacağıma dair garanti veriyorum.
Likya Yolu hakkında detaylı bilgiye aşağıda vereceğim internet sitelerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Kim bilir belki de Likya Yolu'nda karşılaşırız bir gün. Sevgiler :)



6 yorum:

  1. Linkleri inceledim biraz, gerçekten heyecan verici bir parkur. Benim bilgim yoktu açıkçası oradaki tarihi ve doğal güzellikleri birleştiren bir parkur olduğundan, heyecan verici gerçekten. Çeşitli uzunluklarda da parkurlar yapmışlar, herkese göre var yani. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :) Zorluk dereceleri farklı farklı birçok parkur var. Hoşuna gitmesine sevindim. Bilmeyen çok insan var. Bu parkurlarda hep yabancı turistler yürüyor :/

      Sil
  2. Benim üniversite zamanlarından beri hayalim bu parkur. Ama araya iş hayatı çocuklar girdi derken hep ertelenmek zorunda kaldı. Eşime sürekli " kendimize iyi bakalım daha Likya yolunda yürüyeceğiz" diyorum ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız :) Benim de hep aklımın kenarında. Yürüyebileceğim kriterleri tamamlar tamamlamaz atacağım kendimi Likya Yolu'na ;)

      Sil
  3. evet dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotası olarak gösterilir bu rotayı yürümek için dünyanın dört bir tarafından geliyorlar biz neden hala evimizde oturuyoruz ben bu antik yol üzerinde yaşayan şanslı kişilerdenim hadi sizde bu yolun en azından belirlediğiniz bir kısmını yürüyün. 535 km yürüyeceksiniz diye bir şey yok.


    Yavaş yavaş ölürler
    Seyahat etmeyenler.
    Yavaş yavaş ölürler
    Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
    Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.

    Yavaş yavaş ölürler
    Alışkanlıklarına esir olanlar,
    Her gün aynı yolları yürüyenler,
    Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler,
    Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile
    girmeyenler,
    Bir yabancı ile konuşmayanlar.

    Yavaş yavaş ölürler
    Heyecanlardan kaçınanlar,
    Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı
    görmek istemekten kaçınanlar.

    Yavaş yavaş ölürler
    Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler,
    Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,
    Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına
    çıkmamış olanlar

    Pablo Neruda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne şanslısınız orada oturuyor olmakla. İnşallah yavaş yavaş, bölüm bölüm tümünü yürüyeceğim :) Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.