Balon - İcatlar ve Mucitleri

Ülkemizde Ürgüp, Göreme bölgesinde neredeyse her gün gökyüzüne havalanan balonların mucitlerini öğrenmeye geldi sıra. Sırf bu muhteşem manzarayı görmek ve balon gezisini deneyimlemek için dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle biz de bir balon gezisine katılmıştık. Henüz binmeyenleriniz varsa bu unutulmaz deneyimi daha fazla geciktirmeyin derim.

Balonun mucitleri, Joseph ve Etienne Mongolfier Kardeşler'dir. Havaya çok büyük bir merak ve ilgi duyan kardeşler çok geçmeden, bunun doğrultusunda deneyler yapmaya başlarlar. Hayalleri bulutlar gibi havada yol alan bir gemi yapmaktı. Joseph, iki metre çapındaki şemsiyelerle bazı denemeler yaptı. Büyük bir şemsiyenin altına bir sepet bağladı. Sepetin içine bir koyun koydu ve bunu kasabasındaki yüksek bir tepeden aşağı attı. Daha sonra bu deneyi sepete kendi girerek de denedi. Böylece, ilk paraşüt uygulanmış oldu. 
Açık havada ateş üzerinde kurutulan bir gömleğin kabararak havalanması Mongolfier Kardeşler'e ilk balonun yapımı için temel fikri verdi. Taftadan dört köşe bir torba diktiler. Torbanın, alt tarafından ısıtılınca havalandığını gördüler. Torbanın, içine dolan dumanla uçtuğunu sanıyorlardı. Isınan havanın genleşerek dış havadan daha hafif hale gelmesi ve torbanın bu nedenle uçtuğu gerçeği onlar için çok uzak bir kavramdı. Buna rağmen deneylerini geliştirerek, 1783 yılında ilk balonu uçurma onuru onlara ait oldu.

Kasaba alanındaki denemeden 4 ay sonra, Rosier adında bir genç  Mongolfier Kardeşler'in yaptığı balonla uçtu. İlk uçuşta balon iple yere bağlıydı. İkinci uçuşta serbest bırakıldı. İlk büyük denemenin ardından 1 yıl sonra Mongolfier Kardeşler "La Gustave" adını verdikleri dev bir balonla kendileri ve beş başka yolcuyla birlikte uçtular.

Uçmak, insanlığın daha ilk zamanlardan beri hayaliydi. Yüzlerce deneme sonrasında birçok farklı şekilde uçabiliyoruz. Uçmak bana özgürlük hissini yaşatıyor sonuna dek. Bu hissi yaşamamı sağlayan tüm mucitlere en kocaman sevgilerimle :)

4 yorum:

  1. Kapadokya'ya gittiğimde balonu binmeyi düşündüm ama cesaret edemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatınızda yaşayabileceğiniz en muhteşem deneyimlerden biri emin olun. Bir dahaki ziyaretinizde mutlaka denemelisiniz.

      Sil
  2. Bir daha ki "İcatlar ve Mucitleri" konusu paraşütler olsun bence etkileyici bir konu. Araştırmıyorum ve yazmanızı bekliyorum. Çünkü kısa ve öz bir şekilde neler olup bitiyor anlatıyorsunuz. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dahaki olamayacak maalesef ama biriktirdiğim verilerin en altına onu da ekledim. Sırası geldiğinde yazıyor olacağım :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.