Engelli Oyuncak Bebeklerle Tanıştınız mı?

Çocuklara sürekli zayıf olmayı, sürekli bakımlı ve şık olmayı öğreten bebek türlerine karşıyım. Bu konuda anneler bir çalışma başlatmıştı geçtiğimiz yıllarda. Bu çalışma sonuç vermiş ve bazı büyük markalar da bebeklerinde değişikliğe gitmişlerdi. Şimdi anlatacağım hareket ise sanıyorum çok daha hoşunuza gidecek.


#toylikeme etiketiyle seslerini duyurmaya çalışan hareket hasta çocuklarımızın kendilerini yalnız hissetmemelerine yönelik. Çocuğunuz sağır olabilir, görme bozukluğu olabilir, vücudunda bir lekeyle doğmuş olabilir, başka bir hastalık nedeniyle saçları dökülmüş olabilir ama mağazalarda hep güzel, bakımlı ve şık bebeklerle karşılaşıyor olması onda, bu hastalığı sadece onun yaşadığı hissini uyandırabilir. İşte bu durumun önüne geçecek olan bu hareketle çocuklar artık kendilerini, hastalıkları konusunda, yalnız hissetmeyecekler.

Ailelerin ve bir grup düşünceli insanın çabalarıyla ortaya çıkan bu hareket dilerim ki tüm dünyada yankı bulur ve sağlıklı çocuklar da aslında hasta olan başka çocuklar olduğunun bilincine varabilir. Böylece daha küçükken bilinçlenen insanlar yetiştirebiliriz. 

Bir başka yazımda da yine duyarlı bir anneden bahsetmiştim. O, aşırı makyajlı ve abartılı kıyafetli bebekleri alıyor ve onları bambaşka bir hale sokuyordu. Yüzlerini silip makyajsız hale getiriyor giysilerini ise normalde çocukların giydiği giyecekler hazırlayarak giydiriyordu. Bu duyarlı annenin ortaya çıkardığı bebekleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Çocuklara daha küçücük yaşta bebekler aracılığıyla öğretilen bu yanlış görünümün önüne diliyorum ki zamanla geçeceğiz.
Hareketin facebook sayfasına ve internet sitesine ;
bu adreslerden ulaşabilirsiniz.

16 yorum:

  1. Oyuncaklarda makyajlı incecik kızlar, yakışıklı erkekler çocuğun masumiyetini alıyor. Çizgi filmlerde ve oyuncaklarda engelli bebeklerin olması güzel. Bunun normalleşmesi gerek artık! Yolda gördüğümüzde dik dik baktığımız, gözlerimizle rahatsız ettiğimiz çocuklarımızı yavaş yavaş normal görmeye başlarız belki böylelikle! Çünkü ülkemizde bizlerin de normal olmaya ihtiyacı var!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Garip bir varlıkmış gibi bakılıyor engelli insanlara. Oysa yok birbirimizden bir farkımız.

      Sil
  2. Güzel bir fikir ve uygulama olmuş bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Bu harekete tüm dünyanın ihtiyacı var diye düşünüyorum.

      Sil
  3. Çocukları hem hayatın gerçeklerine hazırlamak hem de engelli arkadaşlarına empati açısından çok doğru bir fikir benim oğlum küçük olsa kesinlikle alırdım bunlardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çocuğum olsa alırdım gerçekten. Bunun normal olduğunu ve herkesin başına gelebileceğini öğrenmeleri açısından çok güzel bir yöntem.

      Sil
  4. Normal olan onlar. Aslında anormal olan biz engelsiz olanlarız. Çünkü onlara yaşattıklarımız ( bakışlar, acıma duygusu, sözde yardım edermiş gibi tacize varan olaylar) ile normal olmayanların aslında engelsiz kişiler olduğu belli. Bu oyuncaklar umarım yakında git gide artar. Yoksa 3-5 yaşındaki bir kızın saçlarını boyamak isteyip her gün ruj sürme eğilimine engel olmamız biraz zorlaşıyor.Çok duyarlı bir yazı olmuş ellerine sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız o şekilde bakanlar aslında o çocuklara neler hissettirdiklerinin farkında bile olamayan vatandaşlar fakat zamanla bunu da öğreneceğiz eminim. Yeter ki yaptıklarının yanlış olduğunu onlara farkettirebilelim.

      Sil
  5. harika bir fikirmiş, çok beğendim. çocukluktan itibaren böyle insanların da var olduğu gerçeği ile büyüyen çocuklar, onların da en az engelsizler kadar normal, sevilesi insanlar olduğunu göreceklerdir. yolda bir engelli gördüğünde dik dik bakmak yerine saygıyla diğer insanlardan biri gibi davranmayı öğretmeliyiz onlara.. eline sağlık cnm =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) İçimdeki hisleri aktarmışsın sen de. Sevgiler ...

      Sil
  6. Vay be çok ince ayrıntı ve gelecekte çok yardımcı edecek küçücük bir etken. Tebrik ederim gerçekten; bilinçaltına güzel şeyler yerleştirmek çok hoş bir şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minik beyinleri güzel şeylerle, doğru bilgilerle dolduralım ki büyüdüklerinde onlar da güzel şeyler çıkartsınlar ortaya. Sevgiler :)

      Sil
  7. Çok anlamlı, çok yerinde bir proje. Gerçekten hep kusursuz, alımlı figürler kullanılmaya çalışılıyor oyuncaklarda, çizgi filmlerde ve diğer şeylerde. Bunları gören ve göze batan bir kusuru olmayan çocuklar diğerlerini garip karşılıyor, kusuru olanlar kendini dışlanmış hissediyor. Amacına ulaşır umarım, destekliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de dileğim o yönde. Umarım markalar tarafından da önemi anlaşılıp geniş bir üretim yelpazesi oluşturulur.

      Sil
  8. Gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsiniz.

    çocuklar bazen Engelli çocukları gördüğünde korkabiliyor yada sanki farklı bir dünyadan gelmiş gibi davranabiliyor.

    bunu örneklerini maalesef yaşadık oğlum dawn sendromlu

    bazen çocuklar onu gördüğünde koltuk arkasına saklanırdı yada kaydırağa bindiğinde kaydıraktaki oğluma endişeli gözlerle bakarlardı.

    Yaşamda bizimle aynı dünyayı paylaşan ve nefes alan çok özel insanlar var bunu vakitlice kavramaktan güzeli yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte benim de üzüldüğüm nokta tam da anlattıklarınız. Dilerim önce ebeveynler ardından da çocuklar bu konuda, en kısa zamanda bilinçlenecekler.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.