Çengelli İğne - İcatlar ve Mucitleri

Hayatımızın birçok farklı noktasında hayat kurtarıcı olan çengelli iğnelerin nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Çengelli iğnenin ortaya çıkış hikayesi çok ilginç. Bakalım neden ona ihtiyaç duymuşlar?

Patent kayıtlarına göre çengelli iğne 1849 yılında Walter Hunt tarafından bulundu. Ancak çengelli iğne aslında çok daha eski bir buluştur. Bu tarihten 2000 yıl öncesinde Romalıların bir çeşit yaylı çengelli iğne kullandıklarına dair kayıtlar bulunmaktadır.. Tabii pek çok buluşlarında olduğu gibi bu da unutulup gidenlerden biri olur. Amerika'da 1842 yılında Thomas Woodward tarafından farklı yapıya sahip bir çengelli iğne için patent alınmıştır. Bu iğne, sıradan bir iğnenin uç kısmına takılan metal parça ile tutturuluyordu. Ancak bu hem güvenlik hem de kullanış sorunları doğurdu.

Çengelli iğne Hunt'ın teknik ressamlara olan borçlarını ödeyebilmek için geliştirdiği bir buluştur. Hunt oldukça zeki ve üretken bir mucittir fakat herkese birçok borcu bulunmaktadır. Borçlu olduğu insanlar ortaya bir iddia atarlar ve bir tel parçası ile işe yarar bir buluş yapması halinde borçlarını kapatacaklarını ve hatta üzerine para vereceklerini taahhüt ederler. Hunt da bunun üzerine 3 saatlik bir çalışma sonrasında çengelli iğneyi icat eder. 
Hunt bu icadından sadece ödül olarak aldığı 400 dolar ile yetinir. Çünkü anlaşma yaptığı kişilere bu icadın patentini devretmek zorunda kalmıştır. Çengelli iğne 150 yılı aşkın süredir çok fazla bir değişikliğe uğramadan kullanılmaya devam etmektedir.
Size de her an imdadımıza koşan çengelli iğnenin bulunuş hikayesi çok ilginç gelmedi mi? Bir iddia sonucu ortaya çıkan bu müthiş icat iyi ki hayatımızda var. Teşekkürler Walter Hunt :)

8 yorum:

  1. Merhaba; paylaşım için teşekkür ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çengelli iğne bence basit gibi gözükmesine rağmen önemli bir buluş :) Teşekkürler bilgi için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek rica ederim evet hem önemli bir buluş hem de böylesi bir iddia üzerine bulunmuş. Çok ilginç değil mi? :)

      Sil
  3. Bulunuşu çok kolaymış gibi görünse de çok önemli bir buluş olduğuna inanıyorum <3 Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.