Denizaltı - İcatlar ve Mucitleri

submarine
Denizaltları genellikle savaş amaçlı kullanılan araçlar olduğundan kendilerinden hiç haz etmem ama haydi yine de kim keşfetmiş öğrenelim dedim.

Denizaltı tasarımı ilk kez 1578'de William Bourne tarafından geliştirildi, ancak Bourne tasarımını hiç beğenmedi. Bundan 40 yıl sonra Cornelius Drebbel, Bourne'nunkine çok benzer bir denizaltı tasarladı ve ilk kez Thames Nehri'nde denedi. Denizaltının ahşap omurgasının üzeri deriyle kaplıydı ve bordalarında su geçirmeyen, deri kaplamalı, dışarı doğru uzanan 12 küreği vardı, ancak İngiliz Bahriye Nazırlığı Drebbel'in denizaltısını kabul etmedi.

Savaşta kullanılan ilk denizaltı olan American Turtle, David Bushnell tarafından 1775 yılında icat edildi. Bu ahşap tekne, elle yönlendirilen iki uskurla yüzüyordu.

Tüm bunların yanında modern denizaltının mucidi J.P. Holland olarak kabul edilir. Holland'ın geliştirdiği tekne, modern bir denizaltının tüm özelliklerini taşıyordu. Holland, 1900'de denizaltısını ABD Deniz Kuvvetleri'ne verdi; 1902'de patent hakkını aldı ve İngiltere, Hollanda, Japonya ve Rusya için denizaltılar inşa etmeyi sürdürdü.


8 yorum:

  1. NTV Radyo'da zaman zaman "Kim Bulmuş, Nasıl Bulmuş?" diye bir program var. Oldukça eğitici orası da. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa gerçekten mi? Çok teşekkür ederim. Dinlemeye çalışacağım. Sevgiler :)

      Sil
  2. Bilgilendirici yazı için teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  3. Demek 12 kürekli denizaltı :) İlginç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de :) Çok merak ettim acaba nasıl bir şeydi.

      Sil
    2. "Cornelius Drebbel submarine" diye google görsellerde aratırsanız kürekli denizaltının resimlerine ve rekonstrüksiyonlarına ulaşabilirsiniz. şaşırtıcı ama gerçek :) teknoloji nereden nereye gelmiş ve kim bilir daha nereye gidecek...

      Sil
    3. Aaa çok teşekkürler. Bunu yapmak nedense hiç aklıma gelmemişti. Gerçekten de nereden nereye :) Teknolojinin gelişim hızına akıl sır erdiremiyorum bir yerden sonra. Ne zeki ne muhteşem insanlar var dünyada.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.