İnaltı Mağarası - Sinop

Sinop'a gittiğinizde görmeniz gereken lokasyonlardan biri Ayancık ilçesinde bulunan İnaltı Mağarası. Mağaraya daha önce burada bahsettiğim Akgöl güzergahından kolayca ulaşabilirsiniz. Gölün muhteşem manzarasının ardından İnaltı Mağarası'na uğramadan sakın dönmeyin.


Gezip göreceğiniz birçok mağaranın aksine İnaltı Mağarası yatay uzanımlı yani yatay bir doğrultuda ilerleyen bir mağaradır. Girişte büyük bir salonla karşılaşacağınız mağaranın bu kısmında tavan yüksekliği 6-22 metre, boyu 125 metre,genişliği ise 7-13 metre arasında değişkenlik göstermektedir.

Bu geniş salonun ardından mağara daralır ve bir koridor halini alarak ilerler. Sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, mağara karnıbaharı ve damlataş havuzları oluşumları bakımından oldukça zengin bir mağara olan İnaltı Mağarası'nın tabanı ise moloz, toprak ve yer yer örtü damlataşları ile kaplıdır.

Mağaranın toplam uzunluğu 658 metre olmasına rağmen günümüzde sadece 300 metresi turizme açıktır. Mağaranın son noktası girişten -24 metre aşağıda bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 10 mağarası arasında yer alan ve oldukça serin havası nedeniyle astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

Denizden 1070 metre yükseklikte konumlanan mağaranın jeolojik incelemeler sonucunda 75 milyon yaşında genç bir mağara olduğu tespit edilmiştir.

Mağara girişinden aldığım ansiklopedik bilgilerin ardından söylemeliyim ki başta gitmekte pek istekli olmadığımız mağarayı gezdiğimizde iyi ki gelmişiz dedik. Mağara giriş kapısına ulaşmak için, yanlış hatırlamıyorsam, 150 adet merdiven basamağını tırmanmak zorundasınız. Ağaçların arasından tırmandığınız bu yolun ardından çok geniş bir açıklıkla karşılaşacak ve ardından mağara girişine ulaşacaksınız.

Mağara içerisinde ilerlerken kaygan zeminde (zaman zaman aşırı kaygan) yürürken çok dikkatli olmanız gerektiğini söylemeliyim. Sarkıtlar, dikitler ve diğer oluşumlara dalmış giderken ufak kazalar atlatma olanağınız çok yüksek.

Mağara içerisinde ilerledikçe gerçekten de ısının bir hayli düştüğünü hatta daha derinlerde ağzınızdan çıkan buharı bizzat görebileceğinizi hatırlatırım. Üşütecek derecede serinleyen hava olmasına rağmen bir yandan da oldukça nemli bir ortam oluşuyor.

Yapılan ışıklandırmalar sayesinde de zaman zaman ürpertici görüntüler ortama hakim. Arada bir üstünüzden uçan yarasaları da hesaba katarsak daha da derinlerde "Batman"le karşılaşmak oldukça olasıymış gibi görünüyor. Bence bir gerilim filmi için oldukça iyi bir ortam diyerek, yönetmenlere bir selam çakmak istiyorum ;)

Tüm bu etkileyici ortamın ardından çıkışta bu yazıyla karşılaşmak da bana "Karadeniz İnsanı"nı daha da çok sevmem gerektiğini hatırlatıyor :)
Keyifle gezin ve çıkarken lütfen şalteri indirmeyi unutmayın. Sevgiler :)

12 yorum:

  1. Güzel bir yer gibi görünüyor. Tabela çok iyiymiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok etkileyiciydi. Tabela da kapanış için pastanın süsü gibi oldu :)

      Sil
  2. Sinop'a gittim ama gezmedim burayı.Yarasa deyince de ürktüm biraz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de üstümde uçunca ürktüm ama insandaki merak daha üstün geliyor sanırım ;)

      Sil
  3. bir Sinop'lu olarak burayı gezdim ve de mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Ama giderken yanınıza kalın bir şeyler alın içerisi soğuk gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Biz üzerimizde hırkalar olmasına rağmen derinlerde üşümeye başladık.

      Sil
  4. güzel yazı olmuş,yalnız ben son nota takıldım şimdi ben en son gezen sanıp kendimi şalteri kapatırsam ve içeride başkası varsa yada tam tersi:):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) O zaman artık içeridekinin şansı mı deriz kaderi mi bilmem. Korku filmi işte o an başlar içeridekiler için ;)

      Sil
  5. Görmek lazım. Severim ben bu tür gezileri....

    YanıtlaSil
  6. Merhaba;
    Bayramda sırf bu mağara için Ayancık a kadar gidip oradakilerin eh demesi bir de kısıtlı vakitte inanılmaz yorgun olan tek araba kullanan olması nedeniyle vazgeçmiştik ... Üzgün üzgün yola devam ettik ... Erfelek Şelaleri sonrası yapmamız hataydı belki de .... Çünkü o zor sahil yolu bizi bekliyordu taaaaa Kurucaşile ye kadar ...
    Teşekkürler bilgiler için ...
    Huzurlu geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa üzüldüm inan. Keşke oraya kadar gitmişken görseymişsiniz ama Erfelek Şelaleri ile aynı güne koymak evet oldukça yorucu olurmuş. Bir başka sefere gezebilirsiniz umarım. Sevgiler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.