Septembers of Shiraz

Adrien Brody ve Salma Hayek-Pinault'un başrollerini paylaştığı Septembers of Shiraz İran'da yaşanan devrimle Yahudi bir ailenin başından geçenleri anlatıyor. Gerçek olaylara dayandırılan bu film her sahnesiyle can acıtıyor.


Büyük çocuklarını Amerika'ya kazandığı okulda okumaya gönderen Amin ailesi zengin ve modern bir ailedir. Isaac Amin, kuyumculuk, özellikle de pırlanta işleriyle uğraşan bir iş adamı eşi Farnez de zaman zaman dergilere ya da gazetelere makale yazan bir ev hanımıdır. Bir de küçük kızları olan bu aile İran Devrimi ile cehennem gibi günler yaşamaya başlarlar.

Devrim yaptığını söyleyen insanlar tam bir ezik psikolojisiyle zengin insanları hapishanelere tıkarak, onların çok zengin olduklarını ama kendilerinin fakir olduğunu, artık ödeşme günü geldiğini, Allah'ın bunu istediğini söyleyerek din kisvesi altında işkenceler yapıp onları soymaktadır.

Zenginlerin evlerine gidip evlerini talan eden, değerli eşyaların her birini toplayan ve hatta evdeki kadınlara kötü gözle bakan bu şeref yoksunları kendilerini devrimci ve din yolunda insanlar olarak göstermektedirler. Amin ailesi içinse tek çözüm ülkeden kaçmaktır. Bunun için ise çok ama çok zorlu bir yol onları beklemektedir.

Dünyada dinlerin hızla pik yaptığı ama bu yolda bir o kadar da yozlaştırıldığı günümüzde bu filmin ülkemizde neden vizyona girmediğini düşünmeden edemedim. Dinini tanımayan sözde dindarlar her birimizin kabusu olmak için sürekli destekleniyorlar. Dilerim kültür, sanat, ilim ve fennin değeri dünyada yeniden anlaşılır.
Mutlaka izleyin ama keyifle izleyemeyeceksiniz.  

4 yorum:

  1. Ülkemizde neden vizyona girmemiş ben de anlayamadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben, şu anki yönetimin hayallerindeki Türkiye bu olduğu için vizyona sokmadıklarını düşünüyorum ama tabii aslında çok modernler biliyoruz :/

      Sil
  2. Başroldekileri çok beğenirim Piyanist vari bir film sanırım acıklı yani:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Filmi izlerken sık sık Piyanist e gitti benim de aklım.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.