Dikenli Tel - İcatlar ve Mucitleri

Dikenli teller yapı ve görünüm olarak çok hoş objeler olmasalar da günümüz dünyasında kullanmak zorunda kalınan nesnelerdir. Keşke kullanım ihtiyacı doğmasaydı ve bizler böyle can acıtıcı bir nesneyle hiç tanışmasaydık.

Dikenli tel icat edildiği ilk yıllarda birçok farklı versiyonu mevcuttu. Dikenli teli ilk kez Lucien B. Smith Amerika'da icat etti ve 1867 yılında patenti onaylandı. Aradan çok geçmeden yine Amerika'da William Donison Hunt farklı tipte bir dikenli tel için patent aldı. Yine Amerika'da Michael Kelly 1868 yılında "Kelly'nin Elması" adında değişik bir çit teli için patent aldı. 1873 yılında Henry M. Rose da farklı tipte bir çit teli üretti ve patentini aldı. Joseph Glidden ve birkaç arkadaşı Rose'un çit telini gördü ve buna benzer bir şeyler üretebileceklerini düşündüler. Aradan fazla geçmeden Glidden ve Haish gelişmiş birer tür için patent başvurularında bulundular. İlk çağdaş teli Glidden yaptı. Örülmüş iki telin üzerine dikenler direkt olarak sarılıyordu. Glidden, Haish'e patent konusunda dava açtı ve kazandı. Haish yılmadı ve 1875 yılında S biçiminde bir dikenli tel için patent başvurusu yaptı. Yaptığı bu icat Glidden'ın telinden daha üstün değildi ancak yine de Haish bu icat sayesinde hatırı sayılır bir servet elde etti.

Yapımı diğer icatlara göre daha kolay olduğundan mıdır yoksa gerçekten de çok ihtiyaç duyulduğundan mıdır bilemedim fakat sizin de gördüğünüz gibi dikenli tel icadı ve patenti konusunda birçok farklı isimle karşılaşılıyor. Farklı düğüm modelleriyle farklı patentler alınmış sanıyorum ve böylece en sağlamı oyunu kazanmış gibi görünüyor.
Hayatımız boyunca dikenli tellere ihtiyaç duymayız umarım diyerek, sevgilerimle...

8 yorum:

  1. Basit gibi gözüken icatlar,halbuki ne kadar hayatımızı kolaylaştırıyor.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Liseler için hayati önem taşıyor bu dikenli teller. :))

    YanıtlaSil
  3. İnsanlar mallarını korumak için her şeyi denemişler. Bazı durumlarda bu tellere elektrik de veriyorlar. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef. Keşke hiç gerek duyulmasaydı böyle bir korumaya. Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Keske hiç gerek olmasaydi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. insanın kendini diğerinden korumaya çalışması ne acı.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.