Sapiens - Yuval Noah Harari

Sapiens, okudum bitti denilemeyecek bir ansiklopedi, bir rehber gibi kullanılabilecek nitelikte kitaplardan. Kütüphanenizde hep bulunması gerekenlerden. Anlatması, anlattıklarını sindirmesi oldukça zor ve tarihimizin nasıl da acımasızlıklarla dolu olduğunu gözlerimiz önüne seriyor.

Yüzyıllardır dönüp duran şu dünyada insan ırkının nasıl var olduğuna dair farklı teoriler mevcut. Sapiens, elbette ki bilimsel ve kanıtlanmış verilere dayanarak yazılmış, günümüz insanına en yakın ırkın hangi aşamalardan geçerek bugünlere geldiğini anlatan bir kitap olarak tanımlanabilir. Bu kısa tanım tüm içerik hakkında bir fikir veremez maalesef çünkü söylediğim gibi anlatması zor. "Benim" diyen herkesin eline alıp, kendini vererek, altını çizerek, öğrenerek okuması gereken kitaplardan.
Okudukça insanlığın geldiği durumdan hoşlanmayacak, nasıl yanlış yönlere saptığını görünce şaşıracak ve aslında doğru bildiklerimizin kökten yanlış olduğunu anlayacaksınız. İnsanlar gerçekten de nedir sizce? 
Beyni iyi çalışan hayvanlar mıyız? Yoksa kendinizi asla hayvan sınıfına koymayan medeni varlıklar mı? Vahşi birer avcı mıyız? yoksa medeniyetin ardına saklanmış dünyadaki her şeyin bizler için var olduğunu sanan aptallar mı?
Sapiens öncesi ve sonrası insanlığa bakış açım öylesine değişti ki sizlerle de bunları paylaşmak isterim. Haydi siz de okuyun ve konuşalım. Bizler neyiz?

14 yorum:

  1. İnsanlığa bakış açısını değiştiriyorsa mutlaka almak gerek :)

    YanıtlaSil
  2. ben de alayım da bulunsun diyorum kütüphanemde ilginç bir kitap bence..

    YanıtlaSil
  3. güzel bir kitaptı özellikle dünyada herşey değişirken kadınların hep ezilen olması noktası oldukça iyi idi benim açımdan... erkelerin değişimi nasıldı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkekler hep erkek işte! Kadınlar tarih boyunca hep ezilen olmayı seçmiş bence yoksa istese her şeyi elde edebilirdi.

      Sil
  4. Dün bir arkadaşımda gördüm kitabı, alıp karistiramamistim. Rastlantı bu ya matrix filminin yine dün bir Blogda okuduğum yorumunda insanların memeli grubundan değilde yayılmacı ve yıkıcı olarak virüs grubuna dahil edilmesi gerektiğini okumuş Sapiens'i okuyan arkadaşıma bahsetmiştim. Peşinden yazdığınız postu görünce heyecan yaptım :) Kitabı o an karıştıramamış olsamda buradan bilgilenmek hoş bir rastlantı oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel :) ama söylemeliyim ki bunlar rastlantı değil tam tersine sizin için birer işaret. Yorumlaması ve ne demek istediğini bulması tamamen sizin elinizde. Güzel bir şeylere vesile olacağına eminim. Sevgiler :)

      Sil
  5. Merak ettim simdi bunu da not alayim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her evde bulunması ve zamanı geldiğinde ailenin tüm fertlerinin okuması gereken bir kitap bence. Keyifle oku.

      Sil
  6. Hu hu blogta mim var:) Görmeyenler olabiliyormuş, böyle de hatırlatmak lazımmışşşş sevgiler;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yoğun bir dönemden geçiyorum. Gerçekten de görmemiştim. Hemen bakıyorum. Haber verdiğin için teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Kitap satan bir sitede görmüştüm bu kitabı sonra yorumlara baktım herkes çok olumlu yorumlar yazmış, bende yorumları okuduktan sonra almıştım bu kitabı fakat bir türlü okuma fırsatım olmadı, 2017 de okuyacaklarım arasında.
    Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de 2017 de okuyacağın ilk kitap olur. Hem de ne güzel olur. Çok faydalı bir kitap herkes okumalı bence.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.