Natsume Yuujinchou - Natsume's Book of Friends



15 yaşındaki Natsume hayatı boyunca dışlanmıştır. Küçükken ailesini kaybeder. Normal insanların görüp duyamadığı şeyleri gördüğü ve işittiği için gittiği yerlerde bir süre sonra istenmez. Aslında nazik ve saygılı bir çocuk olmasına rağmen bu durum nedeniyle akrabaları arasında sürüklenip durur.



Bu özellik Natsume'ye anneannesi Reiko'dan miras kalmıştır. Zaten fiziken de Reiko ile benzerler. Gördükleri şeyler bize göre ruh, cin, Japonca terminolojiyle söylersek youkai ya da yokai.( Her ikisi de kullanılıyor.)


Çok farklı boyut ve şekillerde olabiliyor youkailer. Mesela Hotarubi No Mori E'de gördüğümüz Gin insan formundaydı. Akşam gittikleri eğlencede diğer farklı ruh tiplemeleri görmüştük. Natsume Yuujinchou'da da aynı ruh dünyasındayız. İki yapımın da yönetmenleri aynı olduğu için de bir bütünlük var sanırım. Tabi sadece şekil olarak değil farklı ruh hallerinde de olabiliyor youkailer. Kökenleri acımasız olsa da iyiliklerini de görüyoruz.

Reikonun ölmesiyle anneannesinden kalan bir defter Natsumenin olur. Reiko hayattayken youkailere çok kötü davranmakta ve yenilgiye uğrattığı youkailerin isimlerini alarak onları defterine yazmaktadır. Ruhların gerçek adını kendileri dışında kimse bilmez, ismini bilirsen ona sahip olursun durumu var. Bu sadece Japon kültüründe geçerli değil, bir çok filmde de rastlayabilirsiniz. Yani kitaba ismi yazılan yokailer Reiko'nun hizmetine girmiş oluyor. Bu sayede çağırdığı zaman gelmek zorunda kalacaklar. Natsumenin aksine bir nevi zorba yani anneannemiz.


Natsume ilk olarak bulduğu kitaba bir mana veremez. Çünkü youkai dünyasına aslında yabancıdır. Tamam görüyor ediyor ama asıl inceliklerden bihaber. Kitapla beraber hayatına bir de kedicik giriyor. Madara isimli kediyi daha çok Nyanko-sensei ismiyle hatta sadece sensei modunda göreceğiz. Ansatsu Kyoushitsu dan da hatırlayacağımız gibi sensei:öğretmen demek.


Madara tahmin ettiğiniz gibi bir youkai. Kedicik dememe rağmen aslında gerçek formuna dönüştüğünde baya heybetli ve güçlü bir ruh oluyor fotoğrafta gördüğünüz gibi. Normal insanlar da görebiliyor Madara'nın kedi halini. İnsan içine asıl formunda çıkamıyor tabii ki bu yüzden:) Japonya'da çok bilinen bir şans figürü olan maneki neko'ya benziyor kedi hali.


Madara Natsume'den defterini almak istiyor ama başarılı olamayınca bir anlaşma yapıyorlar. Natsume öldüğünde Arkadaş Kitabı Madara'ya kalacak,o da buna karşılık Natsume'ye yardımcı olacak. Hem Natsume'yi korumak hem de kitabın başına bir iş gelmesin diye Natsume ile yaşamaya başlıyor Madara. Komik bir karakter kendileri. İçki içmeyi çok seviyor, yemek yemekten memnun,tam bir obur, alem yapmaya gidip yan yan eve dönüyor vs.


Her bölümde yeni hikayelerle ve yeni youkailerle tanışıyoruz. Bölümler birbirinden bağımsız ama ilerledikçe önceki gördüğümüz youkailer o ya da bu şekilde bazen dahil oluyorlar yeni hikayelere. Natsume Arkadaş Kitabını kendi yararına kullanıp youkaileri yönetmektense isimlerini geri verme yolunu seçiyor. Bunun için ismi deftere söylüyor, sayfalar açılıyor ve Natsume sayfayı ağzına alarak ismini youkaiye yolluyor. Haber yayılınca da her gün yeni ruhlar kapısına dayanıp, yolda karşısına çıkıp yardım istemeye başlıyor elbette. Bu sayede bazen maceralı bazen duygusal bölümler izliyoruz. Madara bu durumdan hoşlanmıyor tabii ki. Sen ölene kadar defterde bana sayfa kalmayacak diye söylenmekte sürekli Natsume'ye.

Animeyi keşfetmem de farklı oldu. Nyanko-sensei 'nin komik komik fotoğraflarını görüp bu animeyi bulmam lazım deyip duruyordum. Sonra gördüğüm fotoğrafı da tekrar bulamayıp kalıyordum. Bir gün isyan ettim artık, oturdum aradım taradım buldum :) Bileğimin hakkıyla elde ettim anlayacağınız. Doğru noktadan yakalamışım, aslında yavaş akan animenin devamlılığını sağlayan Madara oluyor.


Yine mangadan uyarlama olan Natsume Yuujinchou'nun şuan 5. sezonu yayınlanıyor. Ben 3. sezondayım, hala zevkli devam ediyor. İlk 4 sezonda rakamlarla devam ederken 5. sezona Natsume Yuujinchou Go adını verdiler. Neden öyle olduğu benim için de muamma. 4'ü bitirince anlamlanır sanırım. Aksiyonu az, dingin bir şeyler izleyip arada da gülmek için birebir bir dünya var önümüzde. İzlemenizi tavsiye ediyor ve yorumlarınızı bekliyorum. :)

4 yorum:

  1. Bu seri benim favorilerim arasındadır. Yeri gerçekten bambaşka. Dingin ama dingin olduğu gibi yer yer güldüren, kimi anlarda hüzündüren bir yapısı var. Öyle ki kaç seneden beri bu animeden dolayı kar tavşanı yapmak istemiş, ve evimin duvarına kocaman bir resim çizmek istemişimdir.
    Go denmesinin nedeni belki, serinin dört yıl sonra tekrar başlaması olabilir. Ben buna bağladım. Çünkü önceki serileri peş peşe çıkmıştı. ^^'
    Bu arada 2017'de yeni sezonun geleceğine dair myanimelist'te bir haberi daha var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni sezona kadar güncel hale gelmeyi diliyorum :) Ah evet o kar tavşanı yaa :/

      Sil
  2. Maşallah izlemek için zaman bula biliyorsun ne güzel Benim de var çok izlemek istediğim diziler filmler ama maalesef ki fırsat yok :) Güzel anlatmışsın emeğine sağlık sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat yaratmaya çalışıyorum bir şekilde. Animelerin güzelliği bölümlerin 20 dakika olması. Televizyonun reklam arasında bile 15 dakikası bitiyor :) Eğer animelere ilginiz varsa kesinlikle tavsiye ederim izlemenizi :) Güzel yorum için teşekkürler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.