Sinop ve Deniz

O kadar çok Sinop ve çevresinden bahsettim ki bir de baktım kendisinden bahsetmemişim. Eh dedim o zaman bu ziyaretimizde beni en çok etkileyen yerinden Sinop ve deniz ilişkisinden bahsedeyim. Ne de olsa neredeyse her tarafı denizlerle çevrili bir şehir Sinop.

Sinop merkezinde bulunan parklarda oturuyorduk bir gün. Sinop'a bir kere bile gittiyseniz bu parkları mutlaka biliyorsunuzdur. Kocaman çınar ağaçlarının altında bir şehir değil de sanki bir kasabadaymışsınız hissi veren çay bahçelerinde herkes saatlerini geçirir. Kimi yemek yer, kimi çay içer kimi de çekirdek çitler. Bu parkların tam karşısında da kocaman Karadeniz uzanır gider. Bu kez bu parklarda bolca vakit geçirme imkanı bulmuşken hemen sağ taraftaki limana ardı ardına bir sürü balıkçı gemisi yanaşmaya başladı. 

Bizler de hemen soluğu bu gemilerin yanaştığı iskelede aldık. Biz vardığımızda gemilerin iskeleye yanaşmasıyla soğuk hava tırları da gemilerin yanında çoktan yerlerini almıştı. Buradan Türkiye'nin dört bir köşesine balıkları ulaştırmak için hazır bekliyorlardı. Tüm gemilerde öyle güzel bir sistem geliştirilmişti ki anlatmadan geçemem, kendimi bir belgesel programı izliyor gibi hissettim. 
Ağların çekimi bittikten sonra belli ki tüm balıklar köpük kutulara dizilmiş ve iskeleye yanaşılması beklenmişti. Tüm gemi mürettebatı yerlerine geçti. İçeriden köpük kutu içi balık dolu bir halde çıkıyor, bir kişi içine kürekle buzları atıyor ve kutu elden ele geçirilerek tırdaki yerini alıyordu. Öyle seri yapıyorlardı ki bu işlemi oldukça büyük bir kalabalık toplanmıştı bunu izlemek için.

Ve ardından tırlar doldu, sıra sıra ayrıldılar limandan. Doğru ve kontrollü avlanmayla daha uzun yıllar yiyebileceğimiz bu muhteşem besin kaynağı işte böyle Sinop limanından Türkiye'nin iç kesimlerine doğru dağıldı. Biz de o akşam bir balıkçı lokantasında yedik balıklarımızı. 

 
Sinop'un denizle ilişkisinin bir diğer yönü ise upuzun kumsallarıyla yaz aylarının vazgeçilmezi olması. Koy koy farklı yönlere bakan bu kumsalların birinde rüzgar ve dalga olursa diğerine gidip dümdüz bir denizin keyfine varabilirsiniz. İşte bu nedenledir yaz aylarında çok tercih edilmesi ve işte bu nedenledir hep bir Akdeniz kenti havasına sahip olması. Gidilesi, görülesi, gezilesi Sinop'a siz de birkaç gününüzü ayırın, pişman olmayacaksınız.
Sevgiler :)

6 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.