Balkonunuzu Kış Bahçesine Çevirin

Kış ayları, bol bol seyahat edilen yaz aylarına benzemiyor; vaktin önemli bir kısmını evde geçirmek zorunda kalabiliyoruz. Hatta kar yağıp da yolları kapattığında evde hapis kalmak bile olası! Kışın yeşil kalabilen çam ağaçları dışında dışarıda da doğanın renkleri de solunca canımız iyiden iyiye sıkılıyor tabi… Ancak kendimizi iyi hissetmek için illa ki cıvıl cıvıl bahar aylarını beklemeniz gerekmiyor. Eğer ufak bir balkonunuz varsa, kendiniz de bir kış bahçesi oluşturabilir, evinizin konforunda bahçenizin keyfini pekala çıkarabilirsiniz.

 Flickr/Suzette


Saksı çiçekleriyle işe başlayın

Elbette bir sürü saksı bitkisi alıp, balkonu bir anda capcanlı bir hale getirmek cezbedici olsa da göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler var. Öncelikle tüm bu bitkilerin birer canlı olduğunu, özel ihtiyaçları olacağını ve bakımlarının vakit alabileceğini unutmayın. Dolayısıyla, eğer bu işte yeniyseniz, az sayıda bitkiyle başlamanız, bakımı kolay olanlarla kendinizi bahçe bakımına alıştırmanızda fayda var…

  1. Her mevsim yeşil kalabilen bazı bitkiler edinin. Böylece bahçeniz tüm yıl boyunca canlılığını korur.
  2. Renkleri abartmayın. Yeşil haricinde üç veya dörtten fazla renk zevksiz bir sonuç verebilir. Birbiriyle yakışan renklerde çiçekleri olan bitkileri tercih edin.
  3. Sadece çiçeklerin değil, saksıların rengi de önemlidir. Ya hepsinde aynı renk kullanın ya da birbirine yakışan renklerden bir palet oluşturun.
  4. Saksılarda toprağın üstünü örtecek dekoratif unsurlar, hem daha güzel bir görüntü sunar hem de toprağın su kaybetmesini önlediğinden su tasarrufuna yardımcı olurlar. Çakıl taşları, dekoratif taşlar veya iri talaş bu işi görebilir.
  5. Dekoratif unsurlar ekleyin. Mumlar, şirin bir sandalye, retro bir sulama kabı ambiyansı tamamlamaya yardımcı olur.

Kış bahçeniz havalar ısındıkça bir yaz bahçesine dönüşecek. Evinizi doğaya açtığınızda, karınca gibi diğer doğal unsurlar da ziyaretçiniz olabilir. Böyle bir probleminiz olması durumunda karıncalardan nasıl kurtulunur önerilerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Flickr / Suzette

Bu çiçekler hem kışa dayanıklı hem yağışa

Kışın soğuk ve yağışlı havalarına dayanıklı olan bitkiler, renkli çiçekleriyle bahçenizi cıvıl cıvıl bir alana dönüştürürler. Bu çiçekleri kış bahçenizde gönül rahatlığıyla bulundurabilirsiniz:

  • Çuha Çiçeği: Rengarenk çiçekleri olan bu bitki kışın çiçek açar ve yazın dinlenir. Gölge yerleri sever ancak güneşten de zarar görmez.
  • Açelya: Derin ve geniş bir toprak saksıda yetiştirilebilecek bu bitki, yıl boyunca pembe çiçekler verir.
  • Kamelya: Kışın yetiştirilebilecek bu güzel bitki, toprağı kuruyana kadar su istemez. Çok doğrudan gün ışığına maruz kalması renklerini soldurabilir ve sağlığını kötüleştirebilir.
  • Yılbaşı Çiçeği: Adından da anlaşılacağı üzere kış aylarında çiçek açan bu bitki çok sıcak ortamları sevmez. Doğrudan güneş almayacak ama aydınlık bir yerde bulundurabilirsiniz.
  • Atatürk Çiçeği: Kırmızı çiçekleriyle adeta balkonunuzu ısıtacak bu bitki -4 dereceye kadar dayanıklıdır.


Her ne kadar daha bol bitki balkonunuzu daha canlı hale getirecekse de, balkonunuzun ne kadar yük taşıyabileceğini bilmelisiniz. Bu konuda bir uzmana ölçüm yaptırmanız ve risk almamanız önerilir. Ölçülen değerler izin veriyorsa daha fazla toprak alacak, büyük saksılar kullanmanız faydalıdır. Bu sayede bitki daha sağlıklı bir şekilde büyüyüp, gelişebilir. 

12 yorum:

  1. Ne güzel özetlemişsiniz. Çiçekleri çok seviyoruz. Dediğiniz gibi balkonumuz kış bahçesi gibi. Açelya kışa çok güzel uyum sağlayan bir çiçek. Kaktüsler de çok az güneşle bile canlılıklarını koruyorlar.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim herkes sizler gibi düşünüyordur. Balkonların, pencerelerin her birinin rengarenk olduğunu bir düşünsenize. Ne güzel olurdu. Sevgilerimle.

      Sil
  2. İyi fikir. Şu havalarda çiçekler insana iyi gelebilir:)

    YanıtlaSil
  3. Bizim de balkonumuzda birkaç saksı çiçeğimiz bulunuyor; insana huzur veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçekler her birimizin moral kaynağı. Hatta onlarla konuştuğumuzda bize daha güzel renkleriyle geri dönüyorlar.

      Sil
  4. Bayılıyorum böyle çicekli böcekli balkonlara 😃çok güzl olmuş ellerinize sağlık.

    Bloğunuzu takipteyim banada beklerim 😃 sevgilerimleee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle balkonları sevmemek çok zor zaten. Renk, koku ve doğayla bir bütün olmak harika hissettirir eminim. Hemen geliyorum. Sevgiler :)

      Sil
  5. Ileriye dönük hayalim balkonu camekan yapip kis bahcesi haline getirmek. Umarim gerçeklesir çünkü kis bizde uzun oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa umarım gerçekleştirebilirsin hayalini. Ne de güzel rengarenk olur :)

      Sil
  6. Balkon yeri gelir ikinci evdir, yazlıkdır ama yeni mimari anlayışta balkonsuz evler bu imkanı giderek kısıtlıyor. Balkon düzenlemesi terapi gibi bir şey aslında bundan mahrum kalmak yanlış geliyor bana. Hele baharda hele yazın ben balkonsuz ev olmasın diyorum ama tıkılıyoruz gidereke içerilere. Bazen çiçekler kuruyor ama ara sıra gelip kuşlar eşeliyor kışın, baharda tekrar yeni çiçekler yeni heyecan. Balkonsuz yapmasınlar evleri.. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsınız teşekkürler :) Ben de balkonsuz ev olmamasından yanayım. O mimari anlayıştan da kısa zamanda vazgeçileceğine eminim. Sevgilerimle.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.