Jilet - İcatlar ve Mucitleri

Jiletler çok geniş kullanım alanına sahip icatlardan bir tanesi olarak sayfalarımızda yerini aldı. Birçok meslekte olmazsa olmaz bir alet olmasının yanı sıra erkekler ve kadınlar tarafından bireysel olarak da sıkça kullanılan bir ev eşyası denilebilir. Her birimizin mutlaka bir dönem ihtiyaç duyduğumuz jilet bakalım kim tarafından bulunmuş.


Tıraş yapmaya yarayan jilet, 1901'de King Camp Gillette tarafından keşfedildi. Ancak, Gillette Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar 168 jilet ve 51 makine satabilmişti. Ordunun ihtiyacını karşılamak için ABD hükumeti firmaya 3,5 milyon tıraş makinesi sipariş etti ve böylece tıraş bıçağı bir sektör haline geldi. Eski bir kılıç üreticisi olan Wilkinson firması da kısa bir süre sonra Tıraş bıçağı üretimine geçti. Türkiye'de Gillette'in sayesinde başka firmaların bu tür ürünlerine de "jilet" denildi.

Jiletin hikayesi sanki bir "yürü ya kulum" hikayesi gibi geldi bana. Siz ne düşünüyorsunuz bilemiyorum. Birinci Dünya Savaşı çıkmasa ve jilete bu kadar ihtiyaç duyulmasa belki de yok olup gidecek olan bir icat, şirket ve marka ihtiyaçlar nedeniyle dünyanın bir numarası konumuna gelmiş. Elbette günümüzde onlarca jilet markası var ama bizler jilete mucidinin adıyla sesleniyoruz. Bence bu da çok hoş bir anekdot.
Sevgiyle :)

4 yorum:

  1. Jilet deyince aklıam rahmetli halam gelir. Kömürle ısınan bir ütüsü vardı. Eniştemin pantolonlarını jilet gibi ütülerdi doğrusu. Bir de hizmet dışı kalan gemiler jilet yapımına gönderildiğini öğrenmiştim. Biraz hüzün kaplardı beni. Yazık değil mi onca yıl hizmet ver, yolcu taşı, askeriyede hizmet et, sonra da iş yaramıyorsun artık deyip jilet yapımına gönder gemiyi... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo bence atıl kalmalarından, çürümelerinden daha iyi bir şeye dönüşmüşler. Bir nevi geri dönüşüm uygulanmış gemilere. Ben sevindim aslında.

      Sil
  2. Ben,saç sakal dağınık erkek sevmediğim ve tıraşlı erkekleri daha çok tasvip ettiğim için iyi bir icat olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ben de hiç sevmem ama günümüzde yeniden moda. Jilet iyi bir şey kesinlikle.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.