Gizli Sayılar - Hidden Figures

Afro-Amerikalıların nedir bu Amerikalılardan çektikleri diye başlamak istiyorum söze. Sen git adamların topraklarını bas, yerleş sonra kölen yap. Ohh ne ala memleket! Sonra da her biri bu dünyada ben de varım diye kendisini ispat etmeye çalışsın dursun. Bir de bu karmaşık durumun daha beteri var. Ne mi? Kadın, Afro-Amerikalı olmak...

Günümüzde bile kadınların dünyadaki konumları büyük bir tartışma konusuyken Gizli Sayılar - Hidden Figures bizi alıp taa 1950lere götürüyor. Beyazlarla otobüste aynı koltuklara oturamayan, aynı tuvaletleri kullanamayan, aynı lokantalara farklı kapılardan girmek zorunda olan ve bu zorunlulukların sonu gelmeyen bir listeye sahip olan Afro-Amerikalılar'dan çok ama çok zeki üç kadın filmin konusu. 

Uzay araştırmalarına daha çok yeni başlamış bir Amerika, zeka düzeyi dönemin "çok zeki" erkeklerinden çok daha yüksekte olan Afro Amerikalı kadınlar ne kadar göz ardı edilseler, ne kadar dinlenmeseler ve ne kadar umursanmasalarda yılmadan, inatla kendilerini bu anlamsız güruha kanıtlıyorlar. Hem de ne kanıtlamak! Kapılarına yanaşamayacakları odalara birinci adam olarak giriyor, kimsenin çözemediği konularda danışılacak kişi oluyorlar.

O halde bu muhteşem üç kadını pes etmedikleri için alkışlamak gerekmez mi? Oscar serüveninde en severek izlediğim filmlerdendi Gizli Sayılar - Hidden Figures fakat maalesef kazanan olamadı. Olsun,  Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson'la bizi tanıştırarak çok daha önemli bir işi başardılar.

Siz de izleyin ve içinizdeki gizli gücü çıkarın ortaya ;) 
Yorumlarınızı bekliyorum, kocaman sevgilerimle...

10 yorum:

  1. Filmi izledim ve beğendim.. Ne büyük bir zulüm hem de uygarlık tekelimizde gibi davranan insanların yaptığı bir zulüm. Hem tarih bilgisi hem mücadele ruhu güzel mesajları var filmin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim :) Neler yaşatılmış ve halen neler yaşatılıyor insanlara. Ne yazık. Dilerim birgün herkesin uygarca yaşadığı günleri de görürüz.

      Sil
  2. Bu filmi o kadar çok izlemek istiyorum ki bir türlü nasip olmadı The Help'te ki Minny karaketeri de oynaması beni ayrıyetten cezbediyor bakalım :) güzel bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The Help de ne güzel filmdi. Bu da en az onun kadar güzel ve kaliteli bir film. Umarım en kısa zamanda izleyebilirsin.

      Sil
  3. Uygun zamanda izleyeceğim :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. İki kere izledim dayanamayıp :)
    İnanılmaz güçlü kadınlardı,,, Azimleri, çalışkanlıkları ve hayata bakışlarına her izlediğimde hayran kaldım diyebilirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de :) Onlar inatla devam ettikçe ben de hissettim onların bu hırsılarını. İyi ki bu kadınlar dünyaya gelmiş diyorum her seferinde bu tarz hikayeler izlediğimde.

      Sil
  5. Bu filmi izlemeliyim, o zaman! Sinemeda mı dvd de mi izledin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vizyondan çıkalı çok oldu. Dvd ya da internetten izleyebilirsiniz.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.