İzmir - Efes

Son yıllarda Efes'e gittiniz mi bilmiyorum ama biz geçen sene gittik ve içerisinde turistlere yapılan etkinlikten bahsetmek istiyorum. Yurt dışında her yerde gördüğümüz teatral gösterilerin ülkemizde de hayata geçirilmiş olması bizi hem şaşkınlığa hem de büyük bir sevince uğrattı. O güzel etkinlik görüntüleriyle birlikte Efes sizlerle.
 Sanatkarların eserlerini yaptığı bir bölge görüyorsunuz öncelikle. Ardından borazanlar çalmaya başlıyor ve ufukta Sezar ve eşrafı görünüyor.

 Sezarın arkasından da nedimeleriyle birlikte Kleopatra görünüyor. Kleopatra Sezar'ın yanında yerini alır almaz nedimeler güzel bir dans gösteri sunuyorlar.
 Dans gösterisi ardından Gladyatörler sahneye çıkıyor. Sıkı bir dövüşün ardından yenilen gladyatörün öldürülüp öldürülmemesi konusunda halktan fikir alınıyor.
Gösterinin sonunda ise Sezar ve Kleopatra birlikte halkı selamlayarak uzaklaşıyorlar.





Efes'teki etkinlikten bahsedip, Efes'ten bahsetmemek olmaz. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın 12 şehrinden biriydi. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanır. Bu devrin ardından Neolitik dönem, Helenistik Dönem ve Roma Dönemi'nde de Efes bir yaşam kenti olma özelliğini taşımıştır. Helenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemini yaşayan Efes, Roma İmparatoru Augustus zamanında, Asya eyaletinin başkenti olmuş ve nüfusu o dönem 200.000 kişiyi aşmıştır.
Efes tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları yaklaşık 8 km'lik geniş bir alana yayılır. Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes'teki başlıca yapılar ve eserler ise şöyledir: Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar(Ashab-ı Kehf), İsa Bey Camii, Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, Meryem Kilisesi, St. Jean Bazilikası, Yukarı Agora ve Bazilika, Oktagon, Odeon, Prytaneion(Belediye Sarayı), Mermer Cadde, Domitianus Meydanı, Magnesia Kapısı ve Doğu Gymnasiumu, Herakles Kapısı, Agora Güney Kapısı, Anıtsal Çeşme, Traianus Çeşmesi, Heroon, Yamaç Evler, Büyük Tiyatro, Saray Kapısı, Stadyum Caddesi, Stadyum ve Gymnasium, Tiyatro Gymnasiumu, Hamam ve umumi tuvalet, Liman Caddesi, Liman Gymnasiumu ve Liman Hamamı, st. John Kalesi (Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Efes)
yazması bile bu kadar uzun sürerken gezmesi tam 1 günden fazla sürüyor. Bu nedenle programınızı önceden yapıp buna uyarak gezmenizde fayda var. Yazın gezecekseniz de yanınızda bol su ve şapka bulundurmalısınız çünkü kent içerisinde gezerken hele de öğle vaktine denk gelirseniz, mermerlerden de yansıyan sıcaklıkla birlikte bayılan çok kişiye şahit oldum.
İyi gezmeler dilerim.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.