ALS Nedir?

Her birimiz günlerdir yerli ya da yabancı ünlülerin başlarından aşağıya döktükleri bir kova dolusu buzlu su videoları izliyoruz. Amaç ALS hastalığına dikkat çekmek ve aynı zamanda hastalara yardımcı olmak amacıyla bağış toplamak. Çok önemli bir amaç için başlayan bu etkinlik aynı zamanda eğlenceli de ve artık her birimize meydan okunmaya başladı. Tabii bana da :)
Muhteşem videomu sizlere izletmeden önce madem bu iş ALS için yapılıyor, biraz ondan bahsedelim istiyorum.
Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin yani nöronların kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Hepimizin anlayacağı şekliyle vücudumuzdaki hiçbir kas çalışamazken beynimiz çalışıyor. Her şeyi anlayabiliyor, görebiliyor ama konuşamıyor ya da hareket edemiyorsunuz. Beyin fonksiyonları tamamen çalışan bir insan için ne kadar zor bir durum varın siz düşünün.
ALS'ye yakalanma risk faktörleri ise şu şekilde sıralanmış:
- Kalıtım : Amerika'da yaklaşık her 10 ALS'liden birinin bunu ebeveynlerinden aldığı bilinmektedir. Ailesel ALS hastalıklı ebeveyne sahip bir çocukta ALS görülme şansı %50 dir.
- Cinsiyet : Erkekler hastalığı 65 yaşından önce geliştirmeye kadınlardan çok daha yatkındırlar. 70 yaşından sonra ise her iki cins için de risk aynıdır.
- Yaşanılan Yer : ALS görülme sıklığı Japonya, Batı Yeni Gine ve Guam'da dünyanın diğer bölgelerine göre önemli ölçüde yüksektir. Buna rağmen risk bu bölgelerde yine de küçüktür.
- Askeri Deneyim : Bazı çalışmalara göre askeriyede bulunmuş kişilerin (kara-hava-deniz kuvvetleri) hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. 
Aşağıdaki risk faktörleri de ileri sürülmüştür:
- Sigara içmek
- Kafa yaralanmaları, özellikle tekrarlananları
-Yağ oranı çok yüksek diyetler yapmak
- Formaldehit gibi kimyasallara maruz kalmak
Fransız nörolog Charcot ilk kez 1874 yılında hastalığın özelliklerini tanımlamış, omurilik ve kas belirtilerine dayanarak ALS ismini vermiştir. 
Hastalık her kesimden insanda görülse de ALS'ye erkeklerde ve yaşlılarda daha fazla rastlanır. Ortalama başlangıç yaşı 55 olsa da, son zamanlarda daha genç kişilerde de teşhis edilmeye başlanmış. ALS 12 yaşında da 98 yaşında da görülebilir.


Evet, meydan okumayı kabul ettim ama bu şekilde :) Ice Bucket Challenge için hazırladığım video umarım hoşunuza gitmiştir. Unutmayın su kaynaklarımız da tükeniyor...
Not: ALS ile ilgili bilgiler hurriyet.com.tr'den, resim ise www.moveforals.com'dan alınmıştır.


4 yorum:

  1. Eğlence şeklini almış olması benim çok sinirlerimi bozdu, gülerek kahkaha atılarak yapılanlara ise iyice sinir oldum !!!
    Su kaynaklarımızın hızla tükendiği dünyamızda su israfına yol açtığı da diğer bir gerçek, unutmayalım ki şu anda Afrika'da su bulamayan çocuklar var !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de işte bu yüzden bu etkinliğe böyle katılmayı tercih ettim :) Çok haklısın söylediklerinde.

      Sil
  2. Senin videon çok güzel olmuş ama bayıldım:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.