The Lunchbox - Sefer Tası

Bir kadın evlendiği adamdan, kocasından ne bekler? Bu basit sorunun cevabını erkeklere öğretmek deveye hendek atlatmakla eş değerdir genelde. Beklenen sadece sevgi ve ilgiyken onlar gider başka kadınlara gösterirler bu ilgiyi ve sevgiyi. Kadınlar da eşlerini mutlu edebilmek için ellerinden geleni yaparlar. Aynı Sefer Tası'ndaki Ila gibi.

Ila, eşinin ilgisizliği yüzünden ne yapacağını şaşırmış, onu mutlu etmek için türlü şeyler denemektedir. Bunlardan biri de eşinin iş yerine sefer tasıyla öğle yemeği göndermektir. Hindistan'da böyle bir servis olduğunu ilk kez gördüm. Büyük boyutlarda bir iş alanı olduğunu siz de izlediğinizde göreceksiniz. Sefer tasları evlerden alınıp iş yerlerine sahiplerinin masalarına dek bırakılıyor.
Ila eşine özene bezene, üst kat komşusu "Auntie" den aldığı tavsiyeler ve baharatlarla hazırladığı yemekleri işte bu servisle kocasına gönderir. Olanlar şanssızlık mı ya da şans mı size kalmış ama hazırladığı yemekler kocası yerine bambaşka bir adama, karısını birkaç yıl evvel kaybetmiş olan Saajan'a gider. Emekliliğine sadece birkaç hafta kalmış olan Saajan masasına konan bu leziz yemeği yiyince başlar her şey.
Her iki taraf da sefer tasının yanlış kişiye gittiğini anlayınca yazışmaya başlarlar. Önceleri yemeğin tuzlu vs olduğu üzerine notlar yazılırken sonrasında kendilerinden, hayallerinden ve başlarından geçenlerden de bahsetmeye başlarlar. Ila, zamanla Saajan'ın sevdiği yemekleri yapmaya başlar, Saajan ise Ila'ya bazı tavsiyelerde bulunmaya. Birbirlerinden etkilenmeye başladıklarını söylememe de gerek yok sanıyorum.
  Hayatta bazı tesadüfler ya da şanslar gözümüzün açılmasına, gerçekleri görmemize neden olur. Bunları değerlendirmek tamamen bizlere kalmıştır. Bazen gözümüzü kapatıp körlemesine atlamak gerekir. Hüsranla sonuçlansa da denemiş oluruz ve aklımıza takılmaz. Hem hüsran olacağını kim bilebilir ki? Belki de hayatımızın fırsatıdır önümüzdeki. 
 The Lunchbox, Hindistan Bombay'daki 120 yıldır süren bu sefer tası geleneğinin Harvard Üniversitesi tarafından araştırılmasıyla ortaya çıkmış bir proje. Sefer tası dağıtıcılığının da orada babadan oğula geçen bir meslek olduğunu da belirtmeliyim. İşte 120 yıl boyunca, 8 milyon sefer tasından sadece biri yanlış adrese gitmiş. O tas, tam da bu tas ;) Fırsat, kader, şans, ... nasıl adlandırmak istersiniz bilmem ama izlerken keyif alacaksınız. İyi seyirler.

8 yorum:

  1. Ne ilginç ne sevimli filmmiş , ilk defa duydum. Tez zamanda izleyeceğim , vallahi sağol yazın için canım :)

    YanıtlaSil
  2. aaa ben de daha dün izledim biliyor musun yazını görmem hoş bi tesadüf :) ve hint filmlerini hiiiç sevmem normalde ama bu film önyargımı kırdı çok beğendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoplamalı zıplamalı, danslı, müzikli Hint filmlerinin aksine sakin ilerleyen bir film haklısın. Birçok kişinin de Hint filmlerine bakışını değiştirebilecek bir film:)

      Sil
  3. Ne kadar keyifli, ne güzel film yazıların, bayılıyorum okumaya
    Hemen koşa koşa izleyesim geliyor tanıttığın filmleri

    Ekledim izlenecekler listeme, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) İnan böyle şeyler yazılınca çok mutlu oluyorum.

      Sil
  4. Ve izledim...
    O karışıklıkta sadece 1 sefer tasının kaybolmasına da şaştım kaldım :o
    Çok sıcak, tatlı bir film.
    Teşekkürler tekrar güzel tavsiyen için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o sisteme çok şaşırmıştım. Çok ilginç bence de. Sevindim beğenmene :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.