Kumarbaz - Dostoyevski

İnstagram'da sevgili Pınar'ın başlattığı #Herayın17sibizokuruzdostoyevski okumalarımız devam ediyor. Geçen ayın Dostoyevski kitabı ise Kumarbaz'dı. Dostoyevski kitaplarını sular seller gibi okuyabildiğimi söyleyemem ama bu kez kardeşimi sınav kapısında beklerken okuduğum ve kitap da kalın olmadığı için en hızlı okumamı gerçekleştirmiş olabilirim.
Suç ve Ceza'nın ardından, yayıneviyle yaptığı anlaşma yüzünden 25 günde yazıp bitirmesi gereken kitabı için bir stenograf tutan Dostoyevski, sonrasında stenograf Anna Grigoryevna ile evlenmiştir. Yayıneviyle yaptığı anlaşma ise; Kumarbaz'ı 25 günde yazmaması durumunda ileride yazacağı romanlarından herhangi bir hak talep edemeyeceği şeklindeymiş. Bu anlaşma oldukça ilginç olsa da benim açımdan Dostoyevski'nin karakteri ile ilgili bir şeyler düşünmeme sebep oldu. Sizde de benzer bir his uyandı mı meraktayım.
Kitabımıza dönersek; adından da anlaşılacağı gibi Kumarbaz'da kumar bağımlılığı olan bir adamdan söz ediliyor ve elbette delicesine bir aşk da söz konusu. Aslına bakarsanız birkaç kitabın ardından karşılaşabileceğiniz hikayeler çok da şaşırtıcı olmuyor onun kitaplarında. Sevip de kavuşamayanlar, söz verip sözünü tutmayanlar, sefalet, açlık ve gurur neredeyse her kitapta gösteriyor kendisini. Kumarbaz da bu kitaplardan biri. Sizi kızdırıyor, ay yine mi! dedirtiyor ama yine de kendisini okutturuyor :) İşte bu nedenle okumalara devam diyor ve keyifli okumalar diliyorum...


2 yorum:

  1. Listemde ancak bir türlü sıra gelmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh o bitmeyen kitap listeleri ve sırası gelmeyen kitaplar. Seni çok iyi anlıyorum :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.