Dört Arketip - Carl Gustav Jung

Dört Arketip'i açıklamaya başlamadan önce Carl Gustav Jung'tan ve "arketip"in ne demek olduğundan bahsetmek istiyorum. Böylece bu kavramı hiç duymayanlar için de belki bir araştırma konusu çıkmış olacaktır.
Carl Gustav Jung; İsviçreli bir psikiyatrdır ve analitik psikolojinin kurucusudur. Sigmund Freud ve Alfred Adler ile birlikte de Derinlik Psikolojisi'nin kurucularından biridir. Kendisi psikoterapi bilim dalı haricinde psikoloji, teoloji, edebiyat ve güzel sanatları da çalışmalarıyla etkilemiştir. Ortaya koyduğu kavramlar da psikoloji bilim dalında kabul gören kavramlardır. İşte bunlardan biri de arketip kavramıdır.
Peki nedir bu arketip? Sözlükte aradığımızda anlam karşılığını; ilk örnek, asıl numune, özgün model olarak göreceğiniz arketip, taaa ilk insandan bugüne insanların yaşadıklarının ve tekrarlayan deneyimlerinin bir biçime dönüşüp nesilden nesile aktarılan kişiliklerdir. Arketipler kalıtsal ve evrenseldirler. 
Arketip kavramı ilk kez Platon tarafından kullanılmış olsa da psikolojide ilk defa Jung tarafından kullanılmıştır. Jung'un bu kavrama katkısı ise; arketiplerin sadece gelenek, dil ve göçlerle değil, her an her yerde, herhangi bir dış etkenden bağımsız olarak birdenbire ortaya çıkabileceğini göstermiş olmasıdır. 
Jung tarafından arketipler, kollektif bilinçdışının kökenleri olarak tanımlanır. Arketiplerin mitlere kaynak olduğunu da düşünen Jung, mitlerde bizlere anlatılan her karakterin aslında bir arketipin temsilcisi olduğu görüşünü savunur. Arketiplerin ortaya çıkmaları içinse mutlaka bir dış etkenle tetiklenmeleri gerekmektedir.
Kitapta anne, yeniden doğuş, ruh ve hilebaz arketiplerinden bahsedilse de bunların haricinde daha birçok arketip mevcuttur. Jung her arketipin bir karanlık bir de aydınlık yüzleri olduğunu ve bu yüzlerin her an ortaya çıkabileceğini söylemiştir.
Nisan ayı kitabımız Kurtlar Koşan Kadınlar için bir hazırlık kitabı olan Dört Arketip, üzerinde çalışılması ve uzun araştırmalara girilmesi gereken bir kitap. Bu konulara ilgi duyuyorsanız birçok kaynaktan örneklerle desteklenerek derlenmiş bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Faydalanılan kaynak: http://www.aktuelpsikoloji.com/d/file/jung_arketip.pdf

6 yorum:

  1. Akretip tanımını ilk kez buradan öğrenmiş olduk. İnsan tek başına şimdiki zamanın insanı olsa da bir evveliyatı ve bir de geleceği vardır. İnsanoğlunun evveliyatı da, geleceği de genleriyle izah edilebilir. ilk numune ve ilk davranış, hristiyanlıkta "Peche orjinal" de dediğimiz ilk suç, asli suçun insanlığın sırtında bir kambur gibi durmasıdır. İnsanız ve mutlaka zaaflarımız olacaktır. Bu zaaflarımız genetiğimizle doğru orantılı görebiliriz. Asıl mesele bindiğimiz atın huyunu suyunu bilmektir. Bir atın soyunda tepmek vardır, ısırmak vardır. Belki de farklı kişnemek vardır. Bütün bunlar zamanla ortaya çıktıkça da bir binici olarak atımızı tanımamız ve eğitmemiz bizim yararımıza olacaktır. Akretip de bunun gibi bir şey. en azından böyle bir düşünce hasıl oldu bende. Teşekkür ederim bu paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gerçekten de bu şekilde anlatılabilecek bir kavram. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  2. Yepyeni bir bilgi öğrendin. Çok teşekkür ederim.:)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel konular ele aliyorsun. Yeni bir sey ögrendim sayende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim ve teşekkür ederim :) Bunun için yazıyorum zaten ;)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.