Öldükten Sonra Bir Ağaca Can Vermek İster Miydiniz?

Ölümün ardından neler olacağına dair herkesin farklı farklı fikirleri, düşünceleri var. Hepimiz farklı bir şeylere inanıyor ve bedenlerimizi terk edip farklı bir diyara gidiyoruz. Geçen günlerde internette gezerken tesadüfen rastladığım bir proje, bizlere eşlik eden ve oldukça hor kullandığımız fiziki bedenlerimize, gittikten sonra bile bir anlam yükleyebileceğimizi gördüm. Bir bakımdan dünyanın en güzel düşünülmüş projelerinden bir bakımdansa çok çılgın bir proje. Perspektif meselesi yani ;)

Bu çılgın projenin adı Capsula Mundi. Anna Citeli ve Raoul Bretzel isimli iki İtalyan tarafından tasarlanan bu proje eminim ki sizin de ilginizi çekecek. Öldükten sonra vücutlarımız zamanla toprağa karışıyor bu hepimizce bilinen bir gerçek. Bu projede ise ölü insan vücudunu doğada yüzde yüz parçalanabilen materyallerden yapılan bir yumurta içerisine cenin pozisyonunda yerleştiriyorlar. Bu yumurta toprağa gömülüp üzerine de bir ağaç dikiliyor ve ağacın köklerinin bu yumurtadan beslenmesi sağlanıyor.

Bu projeyle insan vücudunun yaşamda süreklilik sağlayacağını düşünen ikili mezarlıkların da böylece birer hatıra ormanına dönüşebileceğini söylüyor. Doğaya katkı sağlanabilecek bir diğer taraf ise tabut yapımında kullanılan ağaçların artık kesilmek zorunda kalmayacak olmaları. 

İtalya'da kanunlar henüz böyle bir defin işlemine izin vermediğinden proje hayata geçebilmiş değil ancak bunu sağlayabilmek için yine aynı isimle bir vakıf kurmuşlar. Bakarsınız bir gün sizde öldükten sonra hangi ağaç olmak istediğinizi seçersiniz. Gördüğümde çok şaşırdığım bu projede sizler de olmak ister miydiniz? Ya da sizce bu fikir çok mu absürt? Yorumlarınızı bekliyorum.

İncelemek isterseniz Capsula Mundi internet sitesi ve facebook hesapları


16 yorum:

  1. Ben çok beğendim açıkçası. Ne yönüyle baksam güzel bir proje. Hayranlıkla okudum diyebilirim. Teşekkürler, emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok faydalı bir proje ama farklı bakış açıları ve özellikle dinler nedeniyle itirazlar yaşanabilecek bir proje. Dilerim hayata geçirebilirler. Ben teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Organ bağışına da yapılıyor bu tarz itirazlar haklısınız. Fakat dinlerin temel anlayışına aksi durumlar değil bana göre. Kişilerin kendi yorumlarıyla alakalı daha çok. Aşılır elbet. :)

      Sil
    3. Çok doğru bir noktaya değindiniz. Bana da göre ters değil. Bir yerlerde uygulanmaya başlanırsa haberimiz olur elbet, bakalım :)

      Sil
  2. İslamiyete göre yanlış bir uygulama. ama yeniden bir can verme fikri de takdire şayan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çürüyüp giden bedenler yerine kocaman bir orman oluşturulması bence her din tarafından kabul edilmeli.

      Sil
  3. Hayata geçirilirse güzel olabilir aslında..

    YanıtlaSil
  4. Botanik,biyoloji falan çok hakim olduğum konular değildir ama bu projede sanki bir algı yaratılıp üzerinden maddi kazanç elde edilecekmiş gibi geldi. Şöyle ki;

    Sanki sizden beslenen bir ağaç oluşaaak algısı oluşturulmak istenmiş. Ancak sitelerinde gördüğüm ve bugüne kadar öğrendiğim temel bilgilere göre böyle bir durum söz konuu değil. Amaç sanki böyle bir hatıra ormanı oluşturup yer satarak para kazanmakmış gibi geldi.

    Düşünsenize ölen sevdiklerimiz için yaptığımız bağışları, onların adına yaptığımız okulları, camileri vs. Amaç sanki bunları sömürmek gibi geldi bana.

    Yanılıyorsam da bu İtalyan abi ve abladan özür dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk olarak maddi kazanç yönüne odaklanmanıza üzüldüm açıkçası çünkü burada doğa için, dünya için bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Tam aksine ben okuduklarımdan ağacın köklerinin insan bedeninden besleneceğini anladım.
      Maddi boyuta gelirsek kaybettiğimiz sevdiklerimizin mezarlarını da bedavaya kimse yapmıyor. O mermerlere verilen paralara acıyorum. Bir de mermerin çıkarılırken doğaya verdiği inanılmaz zarar boyutu var. Bu nedenle bence her açıdan kazan kazan durumu söz konusu.
      Sevgiler

      Sil
  5. Her açıdan yararlı bir proje bence. Hem doğayada yararı var büyük ölçüde özellikle de. Ben beğendim :) Çok da yararlı bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Giderek betonlaşan dünyamızda bir nefes olabilecek bir proje bence de.

      Sil
  6. Çok faydalı bir proje ilk defa duyuyorum böyle bir şey işleyebilecek bir sistem aslında :)

    YanıtlaSil
  7. Ay ben isterim yaa keske olsa. Tabuttan iyidir. Dünyaya da bi katkimiz olsun giderken :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.