Kızılırmak Deltası - Kuş Cenneti - Samsun

30 yıldır Samsun'da oturuyor olmamıza rağmen ilk kez gittiğimiz Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti bizi kendisine hayran bıraktı. Gitmeme sebeplerimiz gayet makuldü aslında; birincisi oraya giden yollar çok kötüydü, ikincisi son yıllara dek bu kadar tanıtımı yoktu, üçüncüsü ise sanırım biz üşeniyorduk. Hoş bize gezme dediniz mi pek üşenmeyiz ama neyse ;)


Bu kez Samsun'a gittiğimde bir pazar günü annem "Haydi Kuş Cenneti'ne gidelim." dedi. Hava da çok güzeldi bu şekilde değerlendirdik. Kuş Cenneti'ni anlatmaya başlamadan önce oraya giden yoldan bahsetmeliyim. Yemyeşil, kendinizi bambaşka bir memlekette hissettiren bir yolu var. Yol üzerindeki evler bakımlı, yollar temiz yani sanki bir Avrupa kasabasındasınız. 

Bölgenin bu derece özenli ve temiz olmasını UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunmasına bağladım. Aksi halde bana pek de normal gelmedi açıkçası. Dilerim listeye tam girişimiz sağlanır ve bu cennet parçası ismini daha çok duyurur. Kuş göçlerin çok da yoğun olmadığı bir dönemde gittiğimizden sıkça kuş çeşitleri göremedik maalesef ve ben profesyonel fotoğraf makinemi yanıma almamıştım. Telefonla çekimler yapmak zorunda kaldım.

Kuş Cenneti, malum sulak bir alan olduğundan bolca manda da bu bölge de mevcut ve onlara da zarar vermek kesinlikle yasak. Zaten yanlarına asla yaklaştırmıyorlar. Üst fotoğrafta sol atta gördüğünüz ayaktaki manda ben fotoğraflarını çekmek için yanlarına yaklaşınca suyun içinden kalktı. Bana bir bakışı vardı ki sanıyorum bir adım daha atsam beni de arabayı da kurtaramazdık. Yani tabeladaki uyarıyı dikkate alın; "Dikkat! Manda Çıkabilir!"
Alandaki bir diğer ama bizlerin yakından göremediği güzellik ise Yılkı Atları. Hava çok sıcak olduğundan maalesef çoook çok uzaklardakiler haricinde hiç yılkı atı göremedik ama sanıyorum bahar aylarında en az mandalar kadar sıkça görülebilir.

Çok çok uzaklardan görebildiğimiz kuş türlerinin sonunda Kuş Cenneti'nden ayrıldığımız noktada bizi güzel bir sürpriz bekliyordu: Leylek Ormanı. Bölgedeki onlarca ağacın üzerinde kademeli kademeli bir sürü leylek yuvasıyla karşılaştık. Yavrularıyla birlikte ve bu kadar kalabalık şekilde ilk defa gördüğüm leylekler günün sonuna güzel bir nokta koymuş oldular.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahipmiş. Bunun 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyormuş. Bölgede küçüklü büyüklü 20 göl, bataklıklar ve sazlık alanlar bulunmaktaymış. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'ünü bulunduran Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 478 kuş türü tespit edilmiş. Bunların 350'si burada görülmüş. 140'ının ise burada ürediği tespit edilmiş. Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan 24 kuş türünün 15'i Kuş Cenneti'nde görülüp kayıt altına alınmış. Kızılırmak Deltası'nı Dünya'daki diğer kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliği ise yılın her ayı farklı kuşların görülebilmesiymiş. 

Yani, eğer yolunuz Samsun'a düşerse Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni gezmeden, manda yoğurdu yemeden ve gözetleme kulelerinden bu cennet köşesini izlemeden gitmeyin. Sevgiler :)

Not: Sayısal veriler Hürriyet'ten alınmıştır.

8 yorum:

  1. Ah bir yıl Samsun'da yaşadım da gitmedim, görmedim ya şurayı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyarete geldiğin bir seferinde gör mutlaka. Kaçırılmayacak bir güzellik.

      Sil
  2. Harikaymış, çok merak ettim. İnşallah birgün ben de görme fırsatı bulabilirim. Resimler de harika olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım fırsatın olur. Ülkemizin bu güzelliklerini görmemek olmaz. Sevgiler :)

      Sil
  3. Samsun'a gittim ama Kızılırmak Deltası Kuş Cennetini hiç duymamıştım.Değerli bilginiz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ne demek :) Böyle böyle bilmediğimiz yerlerden haberimiz oluyor.

      Sil
  4. Samsun doğumluyum ama kuş cennetini. Yolum düşerse mutlaka görmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa bir Samsunlu olarak orayı görmemek olmaz. En kısa zamanda görülmeli bence :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.