Gülün Adı - Umberto Eco

Yıllardır duyup duyup okumayı ertelediğim Umberto Eco'dan Gülün Adı'nı Kitap Ağacı'nda, farklı etkinliklerde, bir de yine arkadaşlarımdan sıkça duymaya başlayınca tamam dedim artık ertelemek yok, al ve oku.
Daha ilk sayfalarından bile beni içine öyle bir çekti ki geciktirdiğim için kendi kendime oldukça hayıflandım ama kim bilir belki daha önce okusam beni bu kadar etkilemeyecekti.
Hikaye William ile yardımcısı Adso'nun bir manastıra yolculukları ile başlıyor ve anlatıcımız Adso. Bir ölümü araştırmak üzere gittikleri manastırda başka ölümler de yaşanınca bunların birer cinayet olduğunu düşünen William hayranlık uyandıran zekasıyla katilin peşine düşünüyor.

Bütün sahneler kocaman bir ortaçağ manastırında geçiyor ve anlatım öyle gerçekçi ki sanki o koridorlarda yürüyor, ayinlere katılıyor, oradaki havayı soluyorsunuz. 
Umberto Eco'nun, uzun süren araştırmalar sonucunda gelişen, bu hikayeyi nasıl yazdığını anlatan  bir bölüm de bulunuyor kitapta ve bu kısım bile başlı başına anlatılası bir hikaye olmuş bence. 
Din, tüm medeniyetlerin gelişmesinde ilerletici bir unsur gibi görünse de çıkarlar doğrultusunda kullanıldığında geriye bile götürebilecek bir olgu. Hikayenin geçtiği manastırda da öyle tartışmalar yapılıyor ve öyle inanışlar süre gidiyor ki bir polisiye romanın içerisinde kendinizi dinler, inanışlar ve daha birçok şeyi düşünürken buluyorsunuz.

Her yönüyle doyurucu bir kitap olan Gülün Adı'nı özellikle polisiye kitaplardan hoşlananlara ama ardından da ben "okur"um diyen tüm kitap sevdalılarına tavsiye ediyorum.
Film severler için de kitabın aynı isimle çevrilmiş bir de filmi bulunmakta. Baş rolde Sean Connery'nin oynadığı film de mutlaka izlenmeli.
Keyifli okumalar dilerim :)

17 yorum:

  1. çok güzel bir kitaptı çıktıktan kısa bir süre sonra okumuştum filmi de yıllar sonra seyrettim biraz hayal kırıklığı olmuştu film sean connery'e rağmen kitabın tadını alamadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ben de filmini izlemek için zaman ayarlıyordum kendime. İzlemesem mi acaba?

      Sil
  2. Bende okumayı isteyip uzun zamandır erteleyenlerdenim. Listemde öne çekmeye çalışacağım.:))

    YanıtlaSil
  3. film,dizi ve kitap tavsiyelerinde henüz beğenmediğim olmadı bu kitabı da kısa sürede edinmeye çalışacağım güzel günler diliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Zevklerimiz uyuyor belli ki. Sana da güzel günler.

      Sil
  4. Senin gibi bende erteliyorum, en kısa zamanda okumam gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erteleme :) Çok sevdiğinde kızarsın sen de kendine benim gibi ;)

      Sil
  5. Sen baya sevmişsin bu kitabı :) Benim bu güne kadar niye dikkatimi çekmemiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook sevdim hem de :) Sırada Faucault Sarkacı var ;)

      Sil
  6. Kitabı okurken bende aynı hisleri yaşamıştım, sanki bir köşeden, çok yakından izliyormuş gibi olayların ve mekanların içindeymiş gibi olmuştum. Böyle bir kitabın filmini de çevirmek kolay değil, izlemiştim onu da ve yeterli buldum. Ama kitap mı film mi denecek olursa elbette kitap derim, aynı tadı vermez hiçbir zaman. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün bir arkadaşım da benzer bir yorum yaptı filmi için. O halde mutlaka izlemeliyim onu da. Teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Tesadüf dün akşam konuşuyorduk çok harika bir roman olduğunu duydum, aksilik hala okuyamadım ve filmini de izleyemedim:( ilk fırsatta inşallah. Bu arada blog yarışması için tebrikler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce kitabı oku mutlaka sonra filmi izle. Çok seveceksindir. Yarışmadan sayende haberim oldu. İnan hiç bilmiyordum teşekkür ederim :)

      Sil
  8. aynı ben, yıllardır kitaplığımda hep erteliyorum okumayı :( en yakın zamanda başlayacağım. biraz gözüm korkuyordu açıkçası ama rahatladım şimdi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan bana hiç korkacak bir şey yok. Konusu çok ilgi çekici ve dolayısıyla hızlı ilerleyen bir kitap. Sevgiler :)

      Sil
  9. Gerçekten de çok ilginç ve ilgi çekici. Umarım okuma fırsatı tanırsın kendine.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.