Fermuar - İcatlar ve Mucitleri

Bu haftanın icatlar ve mucitleri köşesinin konuğu fermuar için hazırlıkları yaparken "fermuar olmasa ne yaparmışız?" diye düşündüm birden. Böylesi pratik bir icat olmasa düğmeler, çıtçıtlar, cırt cırtlar ve kim bilir daha nelerle uğraşıyor olurduk?


ABD'li mühendis Whitcomb Judson'ın 1891'de icat ettiği ilk fermuar, kayıcı bir parçayı çekerek birbirine kilitlenen sıralı çengel ve ilmiklerden oluşuyordu. Metal dişlerin kayıcı parçayla birbirine geçirildiği günümüzün fermuarlarını ise Gideon Sundback geliştirdi ve 1914'te patentini aldı. 

Olmasaydı belki de böyle bir kolaylıktan hiç mi hiç haberimiz olmayacak ve başka şeylerle idare ediyor olacaktık ama icat edildi ve birçok farklı yerde de uygulanma şansı oldu. Bence her birimiz aklımıza bir fikir geldiğinde onu hayata geçirmeye çalışmalı. O an saçma görünse de belki de o yüzyılın icadı olacak. Neden olmasın?
Whitcomb Judson, kim bilir tek bir günde kaç tane fermuar açılıp kapanıyor. Sadece ama sadece senin sayende. Teşekkürler :)

10 yorum:

  1. Fark etmediğimiz ince ayrıntıları bize fark ettiriyorsun.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de insanların yaşamına kolaylıklar getiren böyle mucitlere saygı ve minnet duymamak imkânsız. Çok değerli bir bilgi bence.Teşekkürler Sinem bilgilendirme için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Okuyup kendinize bilgilenme fırsatı verdiğiniz için Ece ablacım :)

      Sil
  3. Güzel ve akıcı yazınız için teşekkür ederim, blogumu izlemeye alırsanız sevinirim... http://hastaliktakip.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Hayatımıza giren nesneler hakkında ne çok bilmediklerimiz var; bu gereçin nasıl kim tarafından icat edildiğini sizin sayenizde öğrenmiş oldum çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim :) Elimden geldiğince güzel bilgiler vermeye çalışıyorum.

      Sil
  5. Gerçekten en faydali buluslardan biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilerde onsuz bir hayat düşünülemez sanırım :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.