Gramofon - İcatlar ve Mucitleri

Gramofonlar oldukça tarihi objeler olsalar da günümüzde yeniden popüler olmaya başladılar. Antika olanlarının satışları hızlandığı gibi yeni nesil gramofonlar da kendilerine oldukça büyük bir piyasa bulmuş gibiler. Peki kimlerin sayesinde bu gramofonlara kavuşmuşuz haydi hep birlikte bakalım. Gramofonun atası sayılan fonograf cihazını 1878 yılında ABD'li mucit Thomas Edison buldu ve patentini aldı.

Edison'ın yaptığı fonograf, sesleri sesleri yatık bir silindire kaydediyordu. ABD'li mucit Emil Berliner ise 1894 yılında disk şeklindeki plak üzerine ses kaydedip okuyan gramofon cihazını bulan kişi olarak tarihe geçti. 

Türkiye'de 1890-1900'lü yıllarda varlıklı insanların kullanmaya başladığı gramofon, daha sonra halkın büyük ilgisini çekerek yaygınlaştı. Önceleri yurt dışında üretilen taş plaklar, daha sonra İstanbul'da da üretilmeye başlandı.
"Ahh o eski plaklardan gelen ses şimdilerde hiçbir şeyde yok." diye söylense de eskiler bizler için başka çare yok. Yeni nesil bunlara sadece anlamaz gözlerle bakabiliyor. Tıpkı geçmişte olduğu gibi plakların çeşitliliği ve satış grafiği yeniden yükseliyor. 
Hayatınıza hep güzel melodiler eşlik etsin. 
Sevgiyle... 



2 yorum:

  1. Ne güzel bir bilgilendirme olmuş Sinemcim :)
    Ama Edison deyince aklıma hep Tesla geliyor ve hafif kızıyorum kendisine :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok haklısın kızmakta ama adam mucit, gramofonun öncüllerini hayata geçirmiş. Önünde saygıyla eğiliyoruz.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.