Karakutu - İcatlar ve Mucitleri

Yıllar öncesinde birçok insanın korkulu rüyası olan uçaklar günümüzde sıkça kullanılan, neredeyse şehirler arası dolmuşlar gibi kullanılabilen ulaşım araçları. İstatistiğe vurulduğunda da en güvenli, en kazasız araçlar. Ne var ki bu hiç kaza olmayacağı anlamına gelmiyor. Oldukça az yaşanıyor olsa da uçak kazalarından sağ kurtulma oranları pek de yüksek değil. Bu durumlarda da imdadımıza Kara Kutu'lar yetişiyor.

Uçuş verilerini kaydetmenin bir kaza durumunda oynadığı hayati rol bugün herkesçe kabul edilse de David Warren 1950'lerde bu fikirle ortaya çıktığında neredeyse kimseyi icadının faydasına inandıramamıştı. 1953'te Warren, uzman bilimadamı olarak, dünyanın ilk jet yolcu uçağı De Haviland Comet'in düşmesinin ardından enkaz incelemelerine katıldı. Bir ticaret fuarında gördüğü küçük ses kaydediciyi hatırlayarak, uçağın düşme anında kokpitte neler olduğunu bilmenin çok işe yarayabileceğini düşündü; böylece uçaktaki aygıtların göstergeleri ile pilotun sesini kaydedebilecek bir makine yapmak için kafa yormaya başladı. Warren 1958'de prototipini, Sir Robert Hardingham'a gösterme fırsatını buldu. Aygıtın potansiyelini farkeden Hardingham İngiltere'ye dönüşünde Havacılık Bakanlığı'ndan onay aldı. Adı karakutu olsa da bu kayıt cihazlarının rengi kolayca bulunabilmeleri için turuncudur.

Hem kokpitte konuşulanları hem de göstergelerdeki durumları kaydedebilen karakutular, uçak kazalarında yaşanan her sorunun incelenmesine ve dolayısıyla bir başka yolculukta benzer sorunların yaşanmamasını sağlıyorlar.
Gezmeyi, seyahat etmeyi seviyoruz o halde her birimize keyifli yolculuklar olsun.
Sevgiyle :)

4 yorum:

  1. Renginin hep kara olduğunu düşündüğüm kutu meğer kara değilmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Doğada kolayca bulunabilmesi için bu renk tercih edilmiş.

      Sil
  2. Ben uçak parçaları üreten bir yerde staj yaparken uçak üzerindeki parçayı sorduğumda kara kutu denmişti. Ben de bunun rengi turuncu neden kara kutu demişler diye, sormuştum? Mühendis bana bize kara haber verdiği için kara kutu denir, demişti. Kara kutunun üstündeki koruma sayesinde yangın ve sudan etkilenmez bir yapısı varmış. Hatta denizin dibine bile düşse uzun bir süre bulunması için sinyal gönderme sistemi varmış.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.