Savaş Vadisi - Hacksaw Ridge

2017 Oscar ödüllerinde en iyi film adaylığı olan film Hacksaw Ridge - Savaş Vadisi için gerçekten de ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Çünkü film benim için bazı sahneleriyle çok saçma bazı sahneleriyle ise çok albeniliydi. Geniş bakış açısıyla aslında gerçek olaylardan uyarlanan film benim için maalesef bir Amerikan propagandası olmaktan ileriye gidemedi.


Filmdeki kahramanımız Desmond Dos, babası savaşa gitmiş ve birçok arkadaşını orada kaybetmiş biri. Bu nedenle çocuklarının savaşa gitmesi adeta yasak. Aynı zamanda koyu Katolikler. Desmond, biraz safça bir genç ve ülkesi yeniden savaşıyor bu kez Japonya ile. Yaşadığı bölgede erkekler yavaş yavaş ülkesi için askere kaydolurken o ne yapacağını adeta bilemez bir halde.

Bir gün yaralı askerlerin sıkça getirildiği hastaneye gidiyor ve orada tam da ilk gördüğü anda hemşire Dorothy'e aşık oluyor. Zamanla onun da sevgisini kazansa da ani bir kararla askere gitmeye karar veriyor. İnanışları gereği insan öldürmeyi reddeden Desmond bu nedenle savaş bölgesine gönderilmeden önce aldığı eğitimlerde silah taşımayı reddeder. Bu durum askeriye içerisinde ciddi sorunlara yol açar ve Desmond'ı hem fiziksel hem de psikolojik olarak baskı altına alırlar.

O ise sürekli sıhhiyeci olmak ve askerleri kurtarmak istediğini ve bunun için de silaha ihtiyacı olmadığını söyleyip durur. Ve hakikaten de o sıcak çatışma anlarında silah kullanmadan onlarca askeri kurtarır ve ülkesinin gerçekten de kahramanı olur ancak bu hikayenin bir de diğer yönü var.

Amerika işini gücünü bırakıp taa Japonya'yayla savaşmaya gidiyor ve insan öldürmeyi reddeden Desmond, ülkesinin Japonları öldürdüğü bir savaşta görev almaya istekli oluyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler adama. Sen, öldüren bir orduya desteğe gidiyorsun hem de sürekli İncil okuyup dualar ederek. 

Özetle arkadaşlar; bu film Amerikan propagandasının üstüne bir de İncil propagandası yapan bir kahramanlık hikayesi. Yorumlar ise size kalsın. Trump'lı Amerika'da bu film bu yıl Oscar alır mı? Kesin alır gibi görünse de yakında hep birlikte izleyip göreceğiz.
Sevgiyle :)

4 yorum:

  1. Renkli blogunuzu yeni keşfettim, hakikaten herkesin ilgisini çekebilecek bölümler var, tebrikler takipteyiz
    Bizde de bekleriz
    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkürler :) Tabii ki hemen geliyorum. Sevgiler

      Sil
  2. Bu filmi defalarca izledim. Her seferinde farklı güzel geliyor insana aşkın en iyi özeti :)

    www.koltukyikamacin.com koltuk yıkama adresimize de bekleriz :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.