Ex Machina

Filmekimi kapsamında izleyicilerle buluşacak olan Ex Machina yıllar önce tanıştığımız yapay zeka filmlerinin örneklerinden biri. Bu kez daha çarpıcı, daha vurucu ve daha yok edici.

Yapay zeka bir taraftan muhteşem bir buluş, ilerleme olarak görülse de diğer taraftan aslında insanlığın sonu olarak değerlendirilir. Çünkü karşınızdaki canlı bir organizma değil gücüyle, yapısıyla ve duygulardan çok mantığıyla hareket eden bir yapıdır. Bu nedenle onları hayatımıza sokmak ne derece doğru halen net bir karar verebilmiş değilim. Ne var ki gerçek hayatta da üzerinde çalışıldığını bildiğimiz yapay zekaya sahip robotlar Ex Machina'da ana konumuz.

Caleb, silikon vadisinde oldukça önemli bir teknoloji şirketinde çalışan iyi bir yazılımcıdır ve bir gün bilgisayarında çalışırken ekranına şirketin CEO'sunun evinde geçireceği 1 haftalık bir ödül kazandığı bilgisi düşer. Nathan herkesten ve her yerden uzakta yapımında çok özel işlemler uygulanmış bir dağ evinde yaşamaktadır. Caleb önemli yazılımlara imza atmış bu adamla 1 hafta geçireceği için çok heyecanlı olsa da onu bekleyen deneyim hiç de sandığı kadar güzel olmayacaktır.

Onu bu her şeyden uzak evde dünyanın ilk yapay zekasına sahip robotu Ava beklemektedir. Caleb'ın görevi ise Ava'yı bir nevi Turing Testi'ne sokarak yapay zekanın ne derece iyi çalıştığını görmektir. Ya da Caleb bunu yaptığını zanneder.

Günler ilerledikçe Ava ve Nathan arasında kalan ve ikisi tarafından da farklı yönlere çekilen Caleb bu anormal çevrede nasıl bir sonuca erişecektir? Sizleri sorularla dolu bir film beklerken yapay zekanın gidebileceği noktaları da düşünmeden edemeyeceksiniz. Peki ya siz yapay zekayı destekleriyor musunuz yoksa ona karşı olanlardan mısınız? Keyifli seyirler.

3 yorum:

  1. 14.Filmekiminde fütüristik, yapay zeka temalı dikkat çeken filmler arasında yer almıştı. Blog Keşif Etkinliklerinden gördüm blogunuzu, bende beklerim...Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, umarım izlemiş ve beğenmişsinizdir. Oldukça etkileyici bir filmdi benim için.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.