Bugün Hıdırellez, Hazır Mısın?

Bilemiyorum sizler için de bir anlam ifade ediyor mu ama benim için güzel anlamları var ve tüm ritüellerini yapmaya çalışıyorum. Yine 2013'te bir hıdırellez yazısı yazmıştım ancak yıllar geçti, bilgiler yenilendi, içerisine güzel niyetler eklendi. Dolayısıyla yepyeni bir Hıdırellez yazısı yazmanın vakti geldi. 

Önceki yazımda farklı kaynaklardan derlediğim bilgilere bu kez bambaşka bir kaynaktan, sizlere daha önce de bahsettiğim Niyet Defteri'nden edindiklerimle eklentiler yapacağım. 
Her dolunayda yüklerimizden kurtulduğumuz gibi hıdırellez de yüklerden, fazlalıklardan kurtulma, temizlenme zamanıdır. Bu nedenle eğer giymediğiniz giysilerinizden, atılmak için bekleyen dergiler, gazeteler, evde gözünüze gelen tüm fazlalıklardan kurtulabilmeniz için en iyi gün bugün. 
Geçen sefer anlattığım efsanenin bir değişiğini anlatıyor olacağım sizlere. Öyleyse en başından başlayalım;

Hıdır ya da Hızır (Arapça'da Yeşil Adam manasına geliyor) kimdir?
Kendisine Hızır denilmesinin sebebi, bir hadiste, onun kuru bir yere oturması ve ardından o yerin hemen yeşillenivermesi olarak anlatılır.

İlyas Peygamber kimdir?
Musa peygamber'den sonra İsrailoğulları'na gönderilmiştir. Onun döneminde Allah yolundan sapanların kısmetleri kesilmişken, İlyas Peygamber'in himayesindekilerde bolluk bereket yaşanmaktadır.

İşte bereketi simgeleyen Hızır ve İlyas'ın buluşması olayına Hıdırellez denmektedir. Yeryüzünde buluştukları gece birbirlerini aramak için gül kokusunu takip ederler. Gül ağacının altına bakarken yazılmış dilekleri, çizilmiş resimleri görüp, onlara dokunup, gerçekleşmesi için dua ettikleri söylenir. 

Peki 5 Mayıs gecesi ne yapmamız gerekiyor?
Dileklerimizi bir kağıda yazıp bir keseye koyuyoruz. Kese içine bir de 1TL koyabiliriz. Kesemizi bulabilirsek bir gül ağacına, yok bulamadıysak herhangi bir ağacın dalına, hiçbiri yoksa pencere önüne ya da balkonumuza koyuyoruz. Kesemizin dışarıda olması niyetimizi dışarıya açmamızı sembolize ediyormuş. Kese koyma işlemi haricinde yine dışarıda bir yere dileklerinizi çizebilir ya da dergilerden fotoğraflar kesip bir kağıda yapıştırarak bırakabilirsiniz. 
Balkonlarımıza ağzı açık cüzdan, bozuk para ya da para kasası resimleri koyarak da bolluk bereket dileyebiliriz. 
6 Mayıs sabahı da erkenden gidip kesemizi, diğer dilek kağıtlarımızı, her şeyimizi almalıyız. Eğer mümkünse dilek kağıtlarınızı hemen o gün denize ya da akarsuya atın. Eğer mümkün değilse cüzdanınıza koyun ve deniz ya da akarsu kenarına gittiğiniz bir gün dileklerinizi su ile buluşturun. Kesenize koyduğunuz 1 TL niz ise bereket parası olarak hep cüzdanınızda bulunsun. 

Kimilerine çok saçma gelen bu ritüeller hayattan tat almak, dilek dilemenin heyecanı ve doğanın yeniden doğuşuna eşlik etmek anlamına geliyor benim için. Eğer yeriniz varsa bir ateş yakarak onun üzerinden atlayıp eski enerjilerinizden de arınabilirsiniz. Evinizde adaçayı gibi tütsüler yakmak da bugün yapmayı tercih edebileceğiniz eylemlerden.

Tüm güzel dileklerimize kavuşmamız dileğiyle. Sevgiler :)

16 yorum:

  1. Dileğimi yazıp, suya attım. :) Herkesin iyi niyetli tüm dilekleri gerçekleşir umarım. :)

    YanıtlaSil
  2. Batıl inanca benziyor ayrıca denizlerin,akarsuların pislenmesine neden olur.Allah'a dua etmek varken neden başka bir şeyden umalım : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki herkes inandığı şeye dua etmekte özgür ki burada dua edilmiyor oraya dikkat çekmek isterim :) Denizler ve akarsular içine küçük dilek kağıtları atılmakla pislenmez nasıl pislendikleri sayfalara sığmaz ama o konuya burada girersem çıkamam. Dediğim gibi herkes kendisine neyin iyi geldiğini düşünüyorsa onu yapsın. Ben yapıyorum ve paylaştım :)

      Sil
  3. ben hazırım.... :) dileklerimizin hayırlara vesile olması dileği ile...

    YanıtlaSil
  4. En çok fazlalıklardan arınma kısmını sevdim. Güzel fikir gerçekten de bir anda heyecanlandım iş bitsede eve gidip başlasam :) Dileklerin gerçek olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel kısmı bence de o. "Az, çoktur." felsefesi daha çok yaygınlaşsın umarım :) Hepimizin ki gerçek olsun. Sevgiler...

      Sil
  5. Evet batıl bir inanç olabilir kimine göre ama bu bizim kültürümüz yaşatmak gerekir diye düşünüyorum. Toplumları kültürler ayakta tutuyor, dost düşman bu gibi günlerde buluşuyor. Ben çok seviyorum bu günleri. Çocuklarımın da kırkını çıkardım, ayak bağını kestim, diş hediği yaptım....asıl yozlaşma böyle başlıyor. Biz ki kökleri asırlar öncesine dayanan bir milletiz. Değerlerimiz o kadar güçlü ki. Bizi biz kılan özellikler bunlar. Dilek tutup suya ardak ne olacak ki. Millet yere attığı çöpe bakmaz, kirlettiği havaya bakmaz senede bir denize atılan ufak bir kağıda takılır. Neyse sinemcim çok konuştum. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksine çok da güzel konuşmuşsunuz, teşekkür ederim :) Dediğim gibi herkes inandığı ve mutlu olduğu yönde bir şeyler yapmakta özgür olduğuna göre hiçbir sorun yok bence ;) Yıllardan beri süregelen bu tarz geleneklerimizin de dediğin gibi bizleri bir araya getiren güzel şeyler olduğunu düşünüyorum bende. Güzel yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Allah tüm iyi niyetle güzel dilekler dileyen insanlarımızın dualarını kabul etsin içinde de bizim dualarımızı 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, inşallah :) Her birimizin güzel dilekleri kabul görsün.

      Sil
  7. Insallah bütün dileklerin gerçeklesir :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.