Dünya'da Görülesi 25 Nokta

Dünya'da görülmesi gereken 25 şehirden sonra listeyi daha da detaylandırarak görülesi 25 noktayı paylaşmak istedim. Birkaçını görme şansına erişmiş olsam da diğerlerini de görmeyi çok isterim elbette. Sizlerin de gördüğünüz, gezdiğiniz noktalar varsa mutlaka paylaşın. Gideceklere yardımı dokunacağına eminim.


1- Machu Picchu, Peru
Bir İnka Antik Şehri olan Machu Picchu ismini yakınlarındaki bir dağdan almıştır. 2360 metre yükseklikte bulunan şehir 1450 yıllarında İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından yaptırılmıştır. Şehir dağlar arasında kaldığından uzun yıllar bulunamamış ve böylece günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Şehirde 3000 basamak bulunmaktadır.

2- Büyük Şeyh Zayed Camii, Abu Dabi
2004'te hayatını kaybeden, Birleşik Arap Emirlikleri kurucusu, eski devlet başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan anısına 2007'de ibadete açılmıştır. 2.412 metrekare alana sahip Şeyh Zayed Camii’nde 40 bin kişi aynı anda ibadet edebilir. Mussafah ve Maqta köprüleri arasında deniz seviyesine 9,5m. yükseklikte bir tepede bulunmaktadır.

3- Angkor Wat, Kamboçya
Siem Reap şehrinde bulunan Angkor Wat, Kral 2. Survayarman adına yapılmış bir tapınaktır. 12. yüzyılda inşa edilmiş olan tapınak oldukça iyi korunmuş ve Dünya Kültür Mirasları listesinde de yer almıştır. Bölgenin tek dinsel tapınağı olma özelliğini koruyan Angkor Wat önceleri bir Hindu Tapınağı olarak kullanılsa da sonra Budist Tapınağı olarak kullanılmıştır.

4- Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan
Hristiyan aleminin en büyük kilisesi olan Aziz Petrus Bazilikası Roma'daki en büyük dört bazilikadan ikincisidir. Muhteşem kubbesiyle Roma silüetine büyük katkı sağlayan bazilika 23.000 metre kare üzerine kurulmuştur ve 60.000 kişilik bir kapasitesi vardır.

5- Tac Mahal, Hindistan
Her seferde Şah Cihan'a eşlik eden eşi Mümtaz Mahal dokuz aylık hamileyken yine ona eşlik eder ve kanamalı bir doğum sonrası hayatını kaybeder. Karısının ölümünün ardından tüm devlet işlerinden elini çeken Şah Cihan ise kendisini sanat ve mimariye verir. Eşinin ölümünün ertesi yılında, 1632'de de Tac Mahal'in temelleri atılır.

6- Kurtuba Camii, İspanya
Endülüs Emevileri'nin başkenti olan Cortoba'da bulunan 600 camiden en ihtişamlı ve anıtsal olanı olan Kurtuba Camii'nin temelini 786 yılında I. Abdurrahman atmıştır. Dünyanın en büyük ve en eski camiilerinden olan Kurtuba Camii tüm camiler içindeki en güzel mihraba sahiptir. Fildişi parçalar, altın ve değerli taşlarla donatılan camii başa gelen her hükümdarla büyütülmüştür. 1236 yılında da katedrale çevrilmiştir.

7- Voskresenia Khristova Kilisesi, St. Petersburg
1883 yılında Rus Çarı III. Alexander döneminde inşaasına başlanan Voskresenia Khristova Kilisesi II. Nikolay döneminde tamamlandı. II. Alexander anısına yaptırılan kilisenin yapımı ekonomik nedenlerle çok fazla aksamış ve 24 yıl sürmüştür.

8- El Hamra Sarayı, İspanya
1232 yılında temelleri atılan El Hamra Sarayı'nın yapımına Beni Ahmer devleti kurucusu I. Muhammed döneminde başlanmıştır. Farklı hükümdarlıklarla eklemelerle genişletilen saray doğal çevreye uyumu, girift yapısı ve farklı süslemeleri ile dünya çapında ünlenmiştir.

9- Lincoln Anıtı ve Havuzu, Washington
Başkan Abraham Lincoln anısına yapılmış olan anıt hemen önünde de benzeri bulunmayan, anıtın harika bir yansıma yapmasını sağlayan bir havuz bulunmaktadır.

10- Duomo di Milano, İtalya
Avrupa'daki dördüncü büyük katedral olan Duomo di Milano'nun yapımına 1386 yılında başlanmış ve yapımı 500 yıl sürmüştür.

11- Golden Gate Köprüsü
Günümüzde dünyadaki en uzun yedinci köprü olma özelliğini taşımaktadır. Köprü San Francisco'yu Marin County'nin kuzey bölgeleri, Napa ve Sonoma Vadisi ile birleştirmektedir.

12- Ayasofya, İstanbul
532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımasında inşa edilen Ayasofya bir patrik katedralidir. İstanbul Osmanlılar tarafından alınınca camiye dönüştürülen Ayasofya 1935 yılından beri de müze olarak hizmet vermektedir. "Aya" kelimesi kutsal - aziz, "sofya" ise eski Yunancada bilgelik anlamına gelir. Yani Ayasofya, "kutsal bilgelik" anlamına gelir. Bu da Ortodoksluk mezhebinde Tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılmaktadır.

13- Grand Place, Brüksel
Grand Place meydanı Brüksel'in en ünlü ve hareketli meydanıdır. Bu meydanın özelliği barok, gotik ve Louis XIV isimli mimari tarzların üçünü birden barındırıyor olmasıdır. 

14- Eyfel Kulesi, Paris
Neredeyse anne karnında Eyfel'i görme kararı veren biz dünya çocukları için; ismini, inşa eden firma olan Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

15- Notre Dame Katedrali, Paris
Meryem Ana'ya ithafen Notre Dame ismi verilen katedral gotik mimariye bağlı kalınarak yapılmış ve Seine Nehri'nin kıyısında konumlanmıştır.

16- Çin Seddi, Beijing
Çin Seddi, Biz Türklerden korunmak amacıyla yüzyıllar önce yapılmış, dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Bugün ayakta kalan kısmı 2.500 kilometrelik kısmı olsa da gerçek uzunluğu 8851.8 kilometredir. Milattan önce 221 ile milattan sonra 608 yılları arasında inşaası sürmüştür.

17- Akropolis, Atina
Atina'nın üzerinde yüksek bir kayalık üzerinde yer alan, büyük mimari ve tarihi önemi olan birçok antik yapı kalıntılarını içerisinde bulunduran eski bir hisardır.

18- Corcovado - Kurtarıcı İsa, Rio de Janeiro
Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrindeki Corcovado Dağı üzerinde konumlanan Kurtarıcı İsa heykeli 710 m yükseklikte bulunur ve 2007 yılında Dünyanın Yeni 7 Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.

19- Big Ben, Londra
Westminster Sarayı'nın yanında bulunan saat kulesi Big Ben, dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati olma özelliğini taşır. Big Ben ismi aslında saat kulesinin çanına verilen isim olsa da zamanla kulenin bütünü bu isimle anılmaya başlanmıştır.

20- Chicken Itza, Yucatan Yarımadası
Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kenti olan Chicken Itza günümüzde Meksika'nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır.  2007'de seçilen Dünyanın Yeni 7 Harikası'ndan biridir. Efsaneye göre kent Quetzalcoatl liderliğindeki Tolteklerce alınmıştır.

21- Yatan Buddha Tapınağı ( Wat Pho ), Tayland
Bir Budist Tapınağı olan Wat Pho genellikle Yatan Buda olarak adlandırılır. Tapınak, geleneksel Thai Masajı'nın ortaya çıktığı yer olarak bilinmektedir. Anıt 15 m yüksekliğinde, 43 m uzunluğundadır. Sağ koluna dayanarak uzanmış ve yastığa dayanmış pozisyondadır ve cam kristallerle süslüdür. 3 metreye 4,5 metre boyutlarındaki ayaklarının altında sedef kakma ile yapılmış 108 uğurlu sembol bulunmaktadır. Anıtın üzerinde Tayland'ı temsil eden yedi katmanlı şemsiye bulunmaktadır. Koridordaki 108 adet bronz kase Buda'nın 108 hayırlı durumunu sembolize eder. Ziyaretçiler bu kaselere para atar ve kendilerine şans getireceğine inanırlar.

22- Burç Halife, Dubai
4 Ocak 2010'da inşaası tamamlanan Burç Halife günümüzde dünyanın en yüksek gökdelenidir. 828 metre yüksekliktedir ve 160 katı kullanılabilmektedir. 150. kattan sonraki katlar çelik olarak devam edilmiştir. Dünyada ilk defa betonarme üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen yapı olmuştur. Rüzgarın etkisini en aza indirgemek için dış cephesinde hiçbir düzlük bulunmamaktadır. Köşeleri bile dairesel formlarda uygulanmıştır.

23- Avustralya Savaş Anıtı, Canberra
Bünyesinde geniş bir müze ve savaş galerisi bulunduran anıt, savaşta hayatını kaybeden 102 bin askerin anısını barındırmaktadır. Müzede tek bir düşman ülke komutanın heykeli bulunmaktadır; o da Mustafa Kemal Atatürk'tür. 

24- Sidney Opera Evi, Sydney
Sidney'in semboli haline gelen bina Danimarkalı mimar Jorn Utzon tarafından yapılmış ve ona 2003 Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazandırmıştır. UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş olan bina 183 metre uzunlukta ve 118 metre genişliktedir. 

25- Fushimi İnari Tapınağı, Kyoto
Fushumi İnari Tapınağı, Japonya'nın Kyoto şehrinde bulunan İnari Dağı'nın eteklerinde kurulmuş olan bir Şinto Tapınağıdır.711 yılında Hata-no-Iroko tarafından bulunduğu söylenen tapınağın en dikkat çekici kısmı torii isimli turuncu kapılarıdır. İnsanlar tapınağa dilek dilemek için gelirle ve dilekleri kabul olanlar üzerinde isimleri yazılı olan turuncu kapıları tapınağa bağışlarlar. Böylece gittiğinizde görebileceğiniz bu turuncu kapıların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Dünya var oldukça bizlere verebileceği yüzlerce şey var. Gezeceğimiz yerler, öğreneceğimiz bilgiler, okuyacağımız kitaplar, izleyeceğimiz filmler bitmesin ve biz her gün umut dolu bir dünyaya uyanalım. Bu listedeki her nokta bizler gibi seyahat eden kişiler tarafından seçilmiş olup görülmesi gereken noktalar adı altında birleştirilmiş o halde bizlere de her birini görmek düşüyor. Hayatınızdan tadı damağınızda kalacak seyahatleriniz eksik olmasın. Şimdi sıra sizde bunlardan hangilerini gördünüz bakalım?



26 yorum:

  1. Bu listenin çoğunu görmedim henüz. Görür müyüm, bilmiyorum:) Tatil planlarken çok şey devreye giriyor. Dünya üzerinde sayısız şahane yerler varken, örneğin Dubai gibi suni bir yer hiç ilgimi çekmez. Ya da noktasal atışlı hızlandırılmış turlar, onları da sevmem. Özetle, sağlık, zaman, para olsun da herkes dilediği gibi gönlüne göre gezsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette ki herkes ilgi alanlarına, zevklerine göre seçer gezeceği göreceği yerleri. Size orası ilgi çekici gelmezken kimine göre de dünyanın en görülesi yeri orasıdır. Benim için de hepsine gideceksin sıraya koy deseler Dubai en son sırada yerini alır. Dediğiniz gibi herkes dilediği gibi gezebilsin dilerim.
      Bu listeler de belki de hiç görmeyenler için bir ilham kaynağı olsun :) Sevgiler.

      Sil
  2. Listenin tamamını gezsem Dünya'yı gezmiş olurum. : )

    YanıtlaSil
  3. Ben de Paris'i ilk sıraya koyardım seyahatlerimin arasına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi seçim :) Çok güzel bir şehir, özellikle sonbaharda.

      Sil
  4. Aralarında sadece Ayasofyayı ziyaret edebildim. Aztek ve inka kalıntılarına ve mitolojisine ayrı bir merakım var. Fotoğraflarda da büyüleyici göründü oralar. Avrupada ise ilk gitmek istediğim şehir Londra. Bakalım zaman neler gösterecek.
    Böyle paylaşımları seviyorum, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim her birini görme şansın olur. Ben Mısır'ı görmeyi çok istemiştim oldu. Seninkilerin de olacağına eminim :)

      Sil
  5. Listenin çoğunu ilk kez görüyorum ben. Bir gün gidebilsin herkes umarım. :)

    YanıtlaSil
  6. inka tapınağını çizgi filmde gördüm sayılır mı :))) ama yatan budayı ve etrafındaki pek çok yeri gezme fırsatım oldu. gerçekten etkileyici bir yerdi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatan Buda'yı gördüğümde ben de çok şaşırmıştım. Çok büyüktü. Tekrar görme şansım olur dilerim.

      Sil
  7. bir de ben mısır piramitlerini ve venedik teki su kanallarını o aşk tünelini falan merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır Piramitleri benim de hayalimdi ancak Mısır'a gittiğimde tapınakların piramitlerden daha etkileyici olduğunu gördüm. Venedik'in ise hala tadı damağımda ;) Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  8. Ne çok yer var gitmek gereken. Bunlardan başka da var çok yer. Özellikle doğal guzellikler var ki saymakla bitmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki var olmaz mı? Bunlar sadece 2016 kapsamında seçilenlerden ;)

      Sil
  9. sadece 3 noktasını görmüşüm,hepsini görmem zor,hele uzun uçak yolculuğu hiç bana göre değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun, yine de en çok görmek istediklerinizi görmek kısmet olur umarım :) Sevgiler.

      Sil
  10. en çok görmek istediğim yer Peru orayı çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım görebilirsin :) Ben de tapınakları çok merak ediyorum.

      Sil
  11. o kadar çok yer var ki dünyada görmek için. ömrüm yettiği kadar yeni yerler görmek istiyorum. bu listedekilerin hiç birini görmemişim mesela. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle çoklar ki; dilediğin her yeri görebilirsin umarım zamanla. Yorumun için teşekkürler. Sevgiler :)

      Sil
  12. ama kalkıp gidesim geldi! 25ini görsek bi 25 daha çıkar eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Orası kesin kaçış yok. Sağlığımız yerinde olsun kim bilir 25, 50, 75 belki her yeri görebiliriz ;)

      Sil
  13. Keşke hepsini gezmek için yeterli vaktimiz ve ekonomimiz olsa.. Teşekkürler paylaşım için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh keşke :) Biz isteyelim belki olur. Ben de yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.