Daktilo - İcatlar ve Mucitleri

Günümüzde gelişmiş versiyonlarını günün her anında kullandığımız daktilolar ne hızlı bir değişim geçirdiler öyle değil mi? Bilmem hatırlayanlarınız var mıdır seslerini? Annem kullandığından  hep aklımdadır o sesler. "çıt, çıt, çıt, çıt,.... çling!"

Çoğu buluşta olduğu gibi, çağdaş daktilonun da pek çok öncüsü olduğundan, daktilonun mucidi için tek bir kişinin ismini vermek zordur. Daktilonun ilk patenti, İngiltere'de Kraliçe Anne tarafından 1714'te su mühendisi Henry Mill'e verildi ama Mill buluşunu hayata geçiremedi.
Böylece daktilonun icadı 1808'de pellegrino Turri'ye kalmış oldu. Turri, bu daktiloyu görme engelli dostu Kontes Carolina Fantoni'nin kolay yazı yazabilmesi için icat etmişti. 1808 ile 1810 yılları arasında kontesin, Turri'nin daktilosu ile yazmış olduğu 16 mektup ve 1 deneme, bugün Reggio'da (İtalya) korunmaktadır.
Turri'nin makinesinde her harfin doğrudan kağıt üzerine basılmasını sağlayan minik tokaçlar olduğu anlaşılıyor. Hepsi aynı noktaya vuruş yapabilen harf çubuklarını da büyük olasılıkla ilk kez Xavier Progin icat etti, patentini 1833'te aldı. Çok sayıda üretilen ilk daktiloyu ise bir papaz olan Malling Hansen (Danimarka) 1865'te icat etti. Bu daktilo ilk kez 1870'te üretildi ve "skrivekugle" (yazar top) adıyla piyasaya sürüldü. Hansen'in Skrivekugle'si büyük başarı sağladı ve tüm dünyada satıldı ama tüm daktiloların standart tasarımına dönüşmedi.
Skrivekugle (Yazar Top) - Malling Hansen
1867'de gazeteci ve editör Christopher Latham Sholes, Carlos Gidden ve Samuel Soule'yle birlikte, John Pratt'in fikrini geliştirdi ve yazı makinesi için patent başvurusu yaptı. Sholes, 1871'de bununla ilgili yenilikler için patent aldı ve bugün tüm dünyada kullanılan "Q" klavyeli ilk daktiloyu icat etti. Mart 1873'te Sholes ile iş ortağı James Densmore şirketiyle anlaşma imzaladı; bu isim 1876'da değiştirildiyse de Sholes'ın makinesi Remington No. 1 olarak ününü korudu.

Remington No. 1
Günümüzde daktilolar sadece fotoğraflarda birer dekorasyon objesi olarak göz doldursalar da geçmişte tüm insanlığa faydalı bir icat olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Kim bilir gelecekte bizlerin kullandığı hangi objeler "antika" etiketiyle sergilenecekler? Hayat ve teknoloji çok hızlı ilerliyor. Sevgiyle :) 



12 yorum:

  1. Bu önemli icat şimdilerin estetik dekor malzemesi oldu. Plastik klavyelerimiz ya da bilgisayarlarımız kalırlar mı o kadar uzun süre:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kalmazlar ama daktilolar her zaman kalmaya devam edecekler çünkü gerçekten de estetik açıdan harika objeler.

      Sil
  2. Ben anımsıyorum:))) Hatta kullanmışlığım var. Gazetecilik odudum, ders vardı orada kullanmıştık. Sesi ne güzeldir....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim :) Annemin yanına gittiğimde imrenir ben de yazardım bir şeyler.

      Sil
  3. Daktilolu, omuz ağrılı günler unutulur mu;)
    Görme engelli dosta daktilo icat etmek ne güzel.Keşke tüm icatlar sevgiye hizmet için var olsaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke :) Ne sevgi dolu bir davranıştan ne yararlı bir obje ortaya çıkmış değil mi? Beni de çok etkiledi.

      Sil
  4. Harika bir bilgilendirme olmuş canım benim emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım :) Teşekkür ederim. Beğendiysen ne mutlu bana.

      Sil
    2. Yazar topun görünümü çok ilginçmiş. Daktilo kullanmayı bilen biri olarak tarihsel gelişimini ilgiyle okudum.

      Sil
    3. Yazar topa ben de bayıldım. Keşke o genel kullanımda yaygınlaşsaymış demeden de edemedim. Ama belli ki çok pratik bir üretim olanağı yokmuş.

      Sil
  5. Ben cok kullandim bu eski daktil8lardan 😊

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.